Egenansvar

 

Vilket ansvar har vi för vår egen hälsa?

Vad ska samhället betala? Vad ska jag själv bekosta?

Var går gränsen mellan friskvård och sjukvård?

Jag tillhör dem som gärna knaprar i mig nån extra vitamin vintertid Både i form av apelsiner, men också i mer koncentrerad form, dvs tabletter. Tanken har dock aldrig slagit mig att begära att någon annan skulle betala för mitt vitaminintag. Vare sig det handlar om apelsiner eller piller.

Likaså försöker jag (OK – jag erkänner direkt – jag fuskar!) hålla mig i någorlunda form genom promenader och besök på gymmet. Jag betalar mitt eget skoslitage och mitt klippkort på gymmet. Jag tycker nämligen att det är min skyldighet, framför allt mot mig själv, att försöka hålla mig någorlunda frisk på de sätt som är möjliga för mig.

Inte allt för kontroversiellt. Men var går gränsen där mitt ansvar upphör och samhällets tar vid? Jag tror det är en diskussion vi måste ta inom en snar framtid. Och varför inte börja nu?