på småbarn och medicin

..och de gånger jag flängt runt i “Den vilda jakten på det öppna apoteket” med ett febrigt, gråtande barn i bilbarnstolen. Man blir svettig för mindre, jag lovar. Som den gången dottern fick sin första (och peppar, peppar hittills enda) öroninflammation. Väl timat på fredag eftermiddag, dagen innan vi skulle åka på en längre semesterresa. Kan väl bara säga att jag är glad att det inte var några fartkontroller på vägen mellan jourcentralen i Kungälv och Nordstan i Göteborg – där det enda kvällsöppna apoteket fanns…

På semesterorten vi anlände till fanns apotek av alla de slag, öppna både dag och sena kvällar. På flera andra semesterresor har vi varit tvugna att leta reda på ett apotek. Vilket visat sig vara oändligt mycket lättare i ett land där man inte ens förstår språket än vad det var att hitta ett apotek på hemmaplan. Åtminstone ett öppet sådant…. Vi är inte de enda föräldrarna som svurit osande eder samtidigt som vi gasat, styrt med ena handen och försökt leta efter en napp för att trösta ett storgråtande barn med den andra. Omväxlande gullat med sagda barn och omväxlande hittat på nya svavelosande ordkombinationer à la Kapten Haddock. För av någon anledning väljer barn sällan att bli sjuka under kontorstid.

Efter avregleringen har vi inte bara fler apotek – Vi har apotek som är öppna också! Och då menar jag inte under ordinarie arbetstid, då vi andra befinner oss på jobbet med minimal möjlighet att gå till apoteket. Nu finns det apotek som är öppna när vi är lediga! De flesta gånger jag besöker apoteket är det ju faktiskt inte nödläge. Utan det är för att min astmamedicin börjar ta slut, det finns endast ett fåtal av dotterns allergitabletter kvar osv.  M.a.o inget som man tar ledigt från jobbet för att fixa.

Om en stund ska jag åka in till Kungälv och handla mat. Då passar jag på att handla lite fluorskölj och hämta ut ett recept – på mataffären! Eller ja, på apoteket som ligger i mataffären. Och som har öppet även på fredag kväll om någon av oss (peppar, peppar) skulle behöva ytterligare medikamenter framåt aftonen… Och i morgon med!