..på 17 maj..

.. idag – inte helt ologiskt. Den 17 maj 1814 skrevs Norges grundlag under.

I år firar Norge 105 år som självständig nation, efter att unionen med Sverige upplöstes (i min gamla hemstad Karlstad f.ö.). Och 8 maj 1945 lämnade de tyska ockupationssturkorna landet. Norge har således en del att fira. Och som vanligt kommer det att märkas på gator och torg där firande norrmän iklädda den traditionella “bunaden” viftar med flaggor och sjunger.

Det är ju inte utan att man blir lite avundsjuk. Vårt svenska nationaldagsfirande präglas ju inte riktigt av samma entusiasm… Kanske för att vi sluppit ockupation, kanske för att vi var “storebror” i unionen och inte kände samma frihetslängtan.

Jag är i vilket fall som helst glad över att vi nu får vara lediga den 6 juni och fira vår nationaldag. 

Och i dag skickar jag ett stort GRATTIS till vårt systerland i väster – Hipp Hipp Hurra!

En kommentar för “..på 17 maj..

  1. Till och med i Torrevieja i Spanien firades 17 maj med pompa och ståt

Kommentering avstängd.