på drivkrafter

I dag har jag tillbringat dagen i Moderaternas valstuga i Stenungsund. Många trevliga samtal har det blivit – både med yngre och äldre.

Ett antal av de här samtalen – i kombination med ett reportage i P1 på vägen hem har fått mig att fundera över drivkrafter. Vad är det som driver en människa? En äldre dam i Stenungsund tyckte att vi inte tog vara tillräckligt på äldres krafter. Hon var själv dryga 80, oerhört pigg och handlingskraftig. Hon ville hjälpa till i äldreomsorgen. Med att laga mat, promenera, läsa en bok eller bara hålla någon sällskap en stund. Det där som tycks vara så svårt att hinna med nu förtiden.

En äldre man skällde på mig en stund för att inte partierna tog till vara pensionärerna i politiken. Till honom kunde jag med gott samvete säga att jag personligen “lurpassar” på blivande pensionärer för att få dem att engagera sig mer politiskt när de lämnar arbetslivet – men det är minsann inte så lätt! Få äro de yrkesverksamma som är lika upptagna som pensionärerna! Mannen började skratta igenkännande när jag sa detta och erkände att det låg en del i det…

I p1 intervjuades en 74 årig forskare. Hon sa ungefär så här: Jag drivs av min nyfikenhet. Jag har massvis av nya projekt på gång.

En av de skolungdomar jag pratade med sa nästan samma sak: Jag är för nyfiken för att låta bli att ta reda på mer om de politiska partierna. Jag tänker rösta, men jag vet inte på vilka. Jag vill veta mer först.

Jag tror att just nyfikenheten är en av våra viktigaste drivkrafter. Nyfikenheten på livet, på andra människor, på hur långt man kan nå.

En annan drivkraft som jag tror förenar de flesta som är aktiva inom såväl politik som folkrörelser och ideella organsationer är viljan att göra något gott. Att försöka förbättra världen på nåt sätt. Måhända lätt naivt, men den gamla klyschan om att ingen kan göra allt, men alla kan göra något gäller faktiskt.

Du har säkert läst den söta historien om den lille pojken som gick på stranden och slängde tillbaka strandade sjöstjärnor i havet. När mamman säger att det är så hiskeligt många, så det gör ingen skillnad med de få han kan slänga tillbaka i havet, svarar pojken: “Men för den här, mamma – för den här gör det skillnad”

Och det är nog lite av den känslan vi alla vill känna. Att vi gjort skillnad. Vi kanske inte kan rädda hela världen, men kan vi göra den åtminstone en liten smula bättre för några så har vi kommmit en bit på väg. Och är vi många som hjälps åt kan vi göra skillnad många gånger och på många olika sätt.

Därför blir jag så trött på den negativa kampanjanda som blossar upp i valrörelser. På frågan om vad jag tycker om andra partier och andra partiers ledare brukar jag svara: Jag tror att alla vill göra något bra. Sen har vi olika lösningar på hur vi ska göra det bättre. Men jag skulle verkligen uppskatta om alla ägnade mer tid åt att på ett seriöst sätt förklara sin egen politik istället för att svärta ned andra.

För det finns bevisligen andra, mindre trevliga drivkrafter än nyfikenhet och vilja att göra gott som driver oss människor.

2 kommentarer för “på drivkrafter

  1. Jag tror samma som du, vi vill gott men vi har olika åsikter om vad som är gott. Ta tillvara viljan till gott så kommer vi framåt.
    Christina

  2. Mycket tänkvärt Annika!

    Gör vad du kan för då har du i alla fall gjort något. Sedan får man hoppas att du har rätt i att alla vill gott men kanske på ett annorlunda sätt än man själv vill men tyvärr tvivlar jag på att det är så …

    Hur som helst så önskar jag dig personligen lycka till

    Morgan!

Kommentering avstängd.