på de personliga samtalen

Tänk efter en stund vilka situationer som haft någon form av inverkan på ditt liv ur politisk synvinkel.

Det som först faller dig i tanken är knappast den där valaffischen du åkte förbi. Eller tidningsannonsen du läste. Eller valbroschyren som damp ned i brevlådan.

Oavsett om det gäller politik eller någon annan aspekt av livet så är det som regel de personliga mötena som påverkar oss. De tillfällen då du fått förmånen att träffa en intresserad, engagerad person som velat dela med sig av sina erfarenheter och lyssna till dina. Det är i de här personliga samtaletn som ett djupare intresse väcks.

Därför startade vi i går “Superknack”. Vi knackar alltså på hemma hos människor och frågar vilka frågor de tycker är viktiga. Det handlar inte om att pracka på någon några åsikter. Mer om att lyssna på vad folk i min kommun faktiskt tycker är viktigt.

I går hade jag förmånen att “knacka” tillsammans med Ove Andersson och Lillemor Arvidsson i Stenungsund. Även om gårdagen var startskottet för “Superknack”, så var det inte första gången Ove och Lillemor var ute. I Stenungsund började man dörrknackningen i våras. Det handlar inte så mycket om valrörelse som om ett mer kontinuerligt arbete för att förankra sin politik i verkligheten.

Första gången man ger sig ut på det här känns det lite läskigt. Men i Stenungsund, som i de flesta andra kommuner, har man gjort ett gott förarbete: Några dagar innan knackningen börjar lägger  man en lapp i brevlådan. På lappen står det att vi från Moderaterna kommer att besöka området inom de närmaste dagarna och att vi gärna vill höra vilka frågor man tycker är viktiga.

Jag har enbart mötts av mycket positiva reaktioner – De allra flesta uppskattar att få träffa oss “i verkligheten” och berätta om sin vardag. En del tar upp väldigt konkreta problem (eller glädjeämnen) i området – det kan vara att farthindren äntligen kommmit på plats, att områdesplanen inte följs, att skolan börjar bli för liten för alla barn som fötts eller flyttat in, att maten på äldreboendet blivit mycket bättre. Andra har inget särskilt de vill tala om, men uppskattar att vi ändå frågar.

Gå tillbaka till min första fråga – vilka situationer har påverkat dig? När jag själv tänker på det är det framför allt människor jag tänker på. Människor som tagit sig tid att lyssna och att bry sig om. Det är tack vare de människorna jag själv valde att engagera mig i Moderaterna en gång för länge sen! De människor som bjudit mig – och andra – på ett personligt möte.