på RUT

Häromdagen när jag stod i en av våra valstugor kom en dam i 60-års åldern fram till mig och sa mycket bestämt: “Hörrudu du. Nu ska jag berätta för dig om RUT och verkligheten”.

Här är hennes berättelse i korthet:

Vi kan kalla henne Vivianne. Vivianne är nybliven pensionär. En ärtig kvinna som bryr sig om sitt utseende, hon har en kortklippt, piffig frisyr och färglada, välmatchade kläder. Förmodligen ser hennes hem lika prydligt och personligt ut som hon själv.

Vivianne berättar att hon trivs med att ha det snyggt och prydligt hemma, men hon har ett par problem. Hon lider av lätt yrsel som gör att hon inte gärna kliver upp på en pall för att putsa fönstren. En envis tennisarmbåge och ett krånglande knä gör det svårt att tex dammsuga och torka golv.

Vivianne är alldeles för pigg och frisk för att komma ifråga för några stödåtgärder från samhället – vilket hon själv tycker är helt rätt och riktigt. Hon jämför sig med väninnor med betydligt sämre hälsa och i stort behov av hjälp för att klara sin vardag.

Och det är nu vi kommer till RUT – Vivianne är pensionerad lärare. Hon har m.a.o inte någon av de högsta pensionerna. Hon lever dessutom ensam, sedan hennes man gått bort. Tack var RUT, berättar hon, kan hon nu få hjälp med fönsterputs och städning hemma var 14:e dag. Hon nämner glatt den firma hon anlitar, som hon upplever som mycket pålitlig och noggrann. De har tillsammans bestämt vad som ska städas, hur man ska göra med papper som ligger framme mm. Vivianne är aktiv i en förening och mycket noggrann med att de ekonomiska papper och protokoll som hon förvarar hemma inte kommer i orätta händer. Tack var RUT har hon möjlighet att bo kvar i det lilla hus hon och hennes man köpte för drygt 40 år sedan, trots att det inte är så modernt och lättstädat som man kanske skulle önska när man passerat pensionsåldern.

Vivianne vill inte ligga någon till last. Hon har arbetat hela sitt liv och betalat skatt. Hon begär inte att kommunen ska ställa upp med hemtjänst. Det tycker hon att det finns äldre och sjukare som behöver mycket bättre. Det hon vill är att få fortsätta bo kvar i sitt lilla hus, fortsätta ha det välstädat och prydligt så hon kan bjuda hem vänninorna, barnen och barnbarnen. Och må bra själv. Tack vare RUT kan hon det.