lite klarare efter en skogspromenad

Att ha skogen precis runt hörnet är en verklig förmån. Jag är just återkommen efter en rask promenad på grusvägar och skogsstigar. Solen tittar blygt fram och det är en sådär riktigt härlig, frisk höstdag.

Och valresultatet börjar sjunka in.

Att ha gjort det bästa valresultatet sedan den allmänna rösträtten infördes känns alldeles fantastiskt! Jag är så glad, stolt och tacksam mot alla valarbetare som bidragit till detta med massor – eller lite mindre – av sin tid.

Att med detta valresultat i ryggen inte få egen majoritet i riksdagen känns minst sagt snöpligt. Att ha fått in Sverigedemokraterna i riksdagen känns mer ruskigt. De verkar rätt välkammande och trevliga i TV-intervjuerna, men glöm inte att de har sin bakgrund i Bevara Sverige Svenskt (BSS), en rent rasistisk organisation.

Det är väl värt att skrapa lite på den välpolerade ytan för att se vad som döljer sig därunder.

Ta tex språkkravet: Jag kan gärna ställa upp på att det ska ställas krav på nyanlända flyktingar/invandrare att de ska lära sig svenska om de planerar att stanna i landet. Absolut. Men – det är inte riktigt så enkelt. Jag känner själv personer som invandrat från Finland på 40- 50-talet som aldrig lyckats lära sig svenska. Men som arbetat, försörjt sina familjer och betalat skatt. Ska de nu fråntas sina medborgarskap? Jag bara undrar.

Vet du att bland det första som går förlorat när man drabbas av demens är det “nya” språket. För den som är född i ett annat land, oavsett hur länge sedan, kan svenskan plötsligt bli helt främmande och man återgår helt till sitt första modersmål. Är det då grund för utvisning? Jag bara frågar.

När vi tagit emot kvotflyktingar som pga krigs- eller tortyrskador är dövstumma, ska dessa inte få medborgarskap pga att de inte kan uttrycka sig på svenska? Ska de leva som statslösa i fortsättningen?

Att koppla absoluta krav på språkkunskaper till medborgarskap är inte så självklart när man tittar närmare på frågan. Däremot får vi inte slarva bort frågan om hur vi ser till att alla nyanlända får reella möjligheter att faktiskt lära sig sitt nya modersmål. Och hur vi kan ställa krav på att de verkligen tillvaratar dessa möjligheter.

Det ryktas om att vissa idrottsklubbar blivit rekryteringsbas för SD. Då främst A-lagen. Är det nån mer än jag som får bilder på näthinnan av vältränade, linluggade gossar med skarpskurna profiler?  Ett elitiskt ideal som ligger nära nazismens. Tänk också på vilka förebilder A-lagskillarna och -tjejerna är för de yngre. Är de förebilder idrottsmässigt är det också lätt hänt att de påverkar även på andra plan. Elitismen skymtar också fram när man tittar på deras “bemanning”. Ett parti som säger sig företräda gräsrötterna (de svenska i alla fall) kan inte få fram företrädare för sin politik i 52 kommuner. Men till riksdagen tycks det vara lättare att rekrytera…

Jag vet att deras budskap om satsningar på äldre och på hårdare straff tilltalar många. Men då ska man ha i åtanke att satsningarna inte gäller de äldre som kom till Sverige från Grekland och Jugoslavien på 50-talet och bidrog till vårt välstånd. Att de hårdare straffen även gäller 12-åringar.

I Sverige har vi full frihet att rösta på vilka partier vi vill – som väl är! Men vi har också ett visst ansvar när vi gör det. Att rösta på Kalle Anka eller “Fri-sprit-partiet” kan väl ses som en markering mot de etablerade partierna, eller bara en kul grej. Men när man röstar på SD bör man ha läst igenom deras program och sett efter vad de står för. Om det är en människosyn man själv står bakom – fine – då gör man rätt i att rösta på dem. Men om man röstat på SD utan att veta vad de står för på riktigt – då ska man nog fundera på om man kanske gjort ett misstag.