pinsamma präster….

Jahapp, så får man börja dagen med att skämm… Nej, förresten – inte alls! Var och en får skämmas för sig själv. Har de inte vett att göra detta tänker inte jag hjälpa till!

Nåja, dagens förtret stavas p-r-ä-s-t-e-r. Pinsamma, bigotta, puritanska sådana.

Jag är lite smått fascinerad över hur människor som säger sig predika förståelse, förlåtelse och kärlek själva kan sätta sig till doms över andra. Och vara så oförstående, oförsonliga och fördömande.

I dag har prästen i en grannförsamling uttalat sig om att han vägrar viga samkönade par. Ja, han kan t.o.m gå så långt att han vägrar viga alls. Kanske en bra idé. När han ändå håller på och tänker kanske ha ska fundera på om han ska vägra vara präst också….

Vad är det som gör att dessa människor anser sig ha rätten att avgöra vilken slags kärlek som är den rätta? Vad har de mer vetorätt över? Vem man får bli kär i bevisligen, sannolikt då också vem man får skaffa barn med. Kanske om man får skaffa barn. Eller när.

Var går deras gräns? Är det “bara” HBT-personer de vägrar viga? Hur är det med människor från olika kulturer? Olika åldrar? Funktionshindrade? Grönögda? Överviktiga? Underviktiga? Nyinflyttade? Människor som på något vis avviker från deras egendefinierade normalitetsram?

Den grundläggande frågan är hur de, som ska stå för något gott, kan vara så inskränkta i sitt tankesätt att de inte kan se kärlek som något gott? Oavsett vilka människor den uppstår emellan.

Dömen inte andra, på det att ni själva inte må bli dömda…

2 kommentarer för “pinsamma präster….

 1. Ja, visst är det frivilligt. Men det är inte Ok att diskriminera i alla fall. Just den delen är inte fritt valt arbete från prästerskapets sida.
  Vänliga hälsningar
  Annika

 2. Inse, att äktenskap är ett avtal mellan två parter. Avtalet är huvudsakligen ekonomiskt men också inslag av rättigheter och skyldigheter.

  Prästers inblandning beror på att parterna vill ha Guds välsignelse av detta avtal. Då måste väl parterna inse att de måste finna sig i prästernas villkor. Vigseln är ju dels frivillig dels beroende av kyrkans villkor.

  Hälsningar
  Per

Kommentering avstängd.