På kläder

Närmare bestämt på kvinnors kläder och varför dessa stundtals ger upphov till så mycket känslor och åsikter,

Endera har man för mycket av den varan (burka) eller för lite (minikjol) eller bara fel (mysbyxor, långklänning, för färgglatt, för trist, för tight, för pösigt)

Och det märkliga i det hela är att så många anser sig ha rättighet att döma vad som är rätt och fel.

I Indien misshandlas kvinnor för att de har för västerländska kläder på sig – jeans. Jag tycker sari är ett underbart vackert plagg, som dessutom klär alla åldrar och alla former. Men jag förstår verkligen om man anser det vara lite lätt opraktiskt till vardags.

På samma sätt som jag tycker att de svenska folkdräkterna är jättevackra – men aldrig skulle drömma om att krångla på mig en när jag ska gå till affären och handla.

I Sverige finns de som tycker det är ok att skrika ”hora”, efter någon man, enligt sin egen privata måttstock, anser vara för lite påklädd. Samma personer skulle dock inte tveka att fördöma den iranska ”klädpolisens” agerande gentemot kvinnor som råkat visa en millimeter av vaden.

Och det är någonstans här det börjar bli riktigt spännande.

Debatten om burkans vara eller icke lever. Argumenten för är ungefär lika många som de emot. Ett balanserat argument mot burka är att den visar på ett förtryck av kvinnan (detta förutsätter ju dock att hon bär plagget mot sin vilja). Samma personer som framför detta argument kan uppenbarligen tycka att det är ok att spotta framför fötterna på en burkaklädd kvinna när de möter henne på stan´n! Men hallå!!!! Hur främjar det kvinnans frihet då? Som man värnar så om att man vill lagstifta om hennes klädsel…

Vem har egentligen rätt att utse sig själv till klädpolis? Är vi västerlänningar bättre än Irans klädpolis när vi agerar självsvåldigt och kränkande gentemot kvinnor som inte klär sig enligt vårt ”riktiga” sätt? 

Vad är det som gör att kvinnors sätt att klä sig väcker så starka känslor? För mycket, för lite eller för fel? Vems frihet är det egentligen vi vill värna om?

Annika Tännström – för dagen iför politiskt korrekt grå dräkt. Och med den bestämda åsikten att var och en har rätt att klä sig som hon vill, utan att behöva utstå spott och spe.