på apoteksreformen

I dagens GP finns artiklar och intervjuer med människor som ondgör sig över att apoteksreformen lett till att “alla apotek inte har alla mediciner”. Den sista delen är helt sann – alla apotek har inte alla mediciner. Den första delen – att det beror på apoteksreformen är däremot inte sann.

Så var det innan apoteksreformen och så är det efter reformen.

En del mediciner är inte så vanliga. Skulle samtliga apotek ha dessa i lager skulle bäst-före-datum passeras och man skulle vara tvungen att slänga mängder av mediciner. TIll skada för såväl miljön som ekonomin.

Det har ingenting med apoteksreformen att göra, utan mer med sunt förnuft.

Eftersom jag själv tillhör köparna av “sällan-mediciner” har jag löst problemet genom att tala med “mitt” apotek och meddelat att jag kommer in ungefär var tredje månad och löser ut medicinen. För säkerhets skulle brukar jag ringa dem nån dag innan och försäkra mig om att medicinen finns hemma. Fungerar kanonbra!

Tillgången till mediciner har snarare ökat – eller rättare sagt – tillgängligheten – eftersom antalet apotek har ökat. Så har även öppettiderna. Detta gör det enklare för oss alla att få tillgång till medicin utan att behöva ta oss iväg längre sträckor eller ta ledigt från jobbet eller stressa ut på lunchen.

Några siffror från regeringens hemsida: I juni hade 70 nya apotek och 6 600 nya försäljningsställen etablerats. I dag är siffrorna sannolikt ännu högre.

När monopol tas bort och fler aktörer släpps in på marknaden ökar tillgängligheten.

För oss som konsumenter innebär det att receptfria varor nu kan handlas samtidigt som mjölken eller bensinen. Som förälder slipper jag åka in till Göteborg för att köpa nässpray när min dotter blir tvärförkyld en lördageftermiddag – jag kan cykla ned till macken eller Tempo och köpa detta (tillsammans med en serietidning och lite nyponsoppa till tröst). Jag har fler apotek på fler ställen och med bättre öppettider än tidigare. Så ska en bra marknad fungera!