på kris, katastrof och kaos

Och tänkte börja med några definitioner:

Katastrof: Allvarlig händelse där tillgängliga resurser är otillräckliga i förhållande till det akuta behovet och belastningen så hög att normala kvalitetskrav inte längre kan upprätthållas

Kris: En händelse som drabbar människor och samhälle eller hotar grundläggande värden och funktioner.

Kaos: Total och vild oordning

Det sistnämnda passar rimligen rätt bra in på de flesta tidningsredaktioner i vintertid…

Vill härmed bara klargöra att tre centimeter snö inte är varken kaos, katastrof eller kris. Inte ens tre decimeter.

Det är inget som hotar våra grundläggande värden, utan något högst normalt för årstiden. Låt vara att vi haft ett antal år med alltför lite snö. Men varför måste alla bli så “överraskade” av att det faktiskt snöar? I Sverige. På vintern. Men hallå – slå upp en atlas och kolla på vilken breddgrad vårt vackra land ligger!

Det borde inte komma som någon överraskning varken för privatbilister, bussföretag eller ens…. SJ…

Så, får jag be om två saker:

– Använd orden med försiktighet och eftertanke. Låt det inte gå inflation i alla krisbetonade ord. Tänk på Peter och vargen….

– Använd huvudet – det kommer snö (oftast). Så sätt på vinterdäck, planera bussturer utefter väglag, underhåll växlar mm, skriv avtal med snöröjare. Vi bor i ett nordligt land, där faller snö. Lika bra att anpassa sig och gilla läget.

Själv gillar jag inte läget – jag älskar det! För mig kan det få fortsätta snöa hela vintern. Det ger mig bra motion att skotta, jag kan åka skidor nedför, utför och uppför, jag kan åka pulka med dottern och bygga snökojor. Enda (snö)molnet på min vinterhimmel är att det tycks vara så svårt för trafikansvariga att planera inför detta årligen återkommande arrangemang som kallas vinter!