på NU-sjukvården – för ovanlighetens skull…not!

Återigen är NU-sjukvården i blåsväder. Socialstyrelsen riktar kritik mot framför allt akuten på NÄL.

Ibland är det väldigt, väldigt, VÄLDIGT svår att låta bli att säga “Vad var det jag sa”… VÄLDIGT svårt…. Men jag tänkte inte tjata vidare om hur många gånger vi protesterat mot avlövningen av Uddevalla Sjukhus, mot flytten av all akutverksamhet och avtraumaverksamheten.

Om det förslag vi haft om att låta båda sjukhusen leva vidare, samtdigt som man planerar för byggandet av ett nytt sjukhus.

Men jag tänkte däremot säga ett litet “Vad var det jag sa” om vad vi sagt efter att allt detta gjorts. Vi (alltså Moderaterna) hargjort ett seriöst försök att spalta upp ett antal utvecklingsområden för att göra sjukvården i Bohuslän och Dalsland så bra möjligt. Även utifrån de försämrade förutsättningarna NU-sjukvården nu har att agera utifrån.

Här kommer våra förslag i punktform. (För den som vill läsa mer om vad punkterna innebär bifogar jag hela rapporten sist på sidan)

  1. En starkt utbyggd ambulanssjukvård
  2. Utvecklade och bättre akutmottagningar
  3. Utveckla närsjukvården
  4. Utveckla egna specialiteter på Uddevalla Sjukhus och NÄL
  5. Forskning och utveckling
  6. Mobila team som tar vården dit patienterna finns
  7. Ökat samarbete med andra vårdnivåer

Och slutligen – Lär av förr för en bättre framtid!

Lär av de misstag som faktiskt begåtts. Och av det förändringsarbete som faktiskt fungerat. Ta lärdom av det som hänt istället för att stoppa huvudet i sanden och låtsas som att allt är väl på NÄL. För det är det inte! Det är inte gott och väl. Men det kan bli. Om man bara tar problemen på allvar. Lyssnar på såväl personal och patienter och inte sitter instängd med skrivbordsprodukter att fatta beslut utifrån.

Inom sjukvården finns en fantastisk kraft och vilja att göra något bra. Ta tillvara den!

Moderaternas vision för NU-sjukvården