På avvikande

 Satt och retade upp mig på en blogg. Till en del höll jag verkligen med – Visst är det fel att allt som är ”avvikande” betraktas som fel. Jajamen – det är alldeles rätt att det är fel att tycka att det per automatik är fel. Avvikande kan vara högst berikande. Så långt är vi överens.

Men när det avvikande ställer till med besvär för innehavaren av avvikelsen, då är det rätt bra om man kan få hjälp med det. Och det är det de berörda som ska avgöra, inte proffstyckare. Bloggaren jag läste var emot medicinering för t.ex. ADHD (som hon f.ö betvivlade existerade alls).

Då ska jag exemplifiera med mina egna avvikanden: Jag har astma och en hörselskada. På de sätten avviker jag från normen som ju är astmafri och fullt hörande. Jag har lite svårt att hitta fördelar med astman, men hörselskadan har sina poänger. Jag kan te.x sova på mitt hörande vänsteröra och alltså inte höra när maken snarkar. Jag kan bokstavligt talat vända dövörat till när någon tråkar ut mig

Så visst finns det fördelar även med mina avvikelser. Men nu är det ju så att jag via mediciner och tekniska hjälpmedel kan slippa mina avvikelser. Mina astmamediciner gör att jag kan andas normalt (när jag inte blir så arg att jag hyperventilerar), min hörapparat gör att jag kan höra även med mitt högra öra. Alltså använder jag mig med glädje av dessa och blir därmed något mindre ”avvikande”. Livet kanske blir något mindre spännande när jag inte missuppfattar fullt så ofta vad folk säger. Det hämmar måhända min kreativitet när jag inte längre behöver gissa mig till vad som sagts, men det är nåt jag kan leva med.

 Jag har vänner med ADHD som på ett fantastiskt sätt kan beskriva vad deras mediciner och strategier betyder för dem. Eller för barn som ges en chans att följa med i skolarbetet (ADHD är inte bara ”spring-i-benen” som en del tycks tro)

Så, om det nu finns mediciner och hjälpmedel som hjälper dem som vill ha hjälp, varför ska då besserwissrar ha synpunkter på det?

Undrar om personen i fråga någonsin använder tex huvudvärkstabletter? Huvudvärk är ju en avvikelse och borde kanske välkomnas?