Gratis är gott – eller?….

Vänsterkartellen i Västra Götaland går nu ut med vallöften om radikalt sänkta biljettpriser på kollektivtrafiken.

Ja, men det är väl jättebra! Eller??

Förslaget går i korthet ut på att det ska kosta tio kronor att åka från var som helst till var som helst i hela regionen. Alltså tio kronor om du bara åker från Kärna till Ytterby och tio kronor om du reser från Strömstad till Karlsborg.

Låter detta verkligen vettigt? För bensinen blir ju inte billigare bara för att man sänker priserna. Eller har busschaufförerna kanske tänkt börja jobba idéellt för att finansiera detta? Eller ska problemet lösas genom att man struntar i att underhålla bussar och tåg? (Eller gör man ens det idag…)

Det finns inget som är “gratis”. Nånstans kostar det. Nånstans måste nån betala. Om inte vi som åker buss/tåg gör det, får de som inte åker betala. Hänger du med? Alltså, om man inte vill att de som utnyttjar en service ska betala för det de utnyttjar, får man lägga kostnaden nån annanstans. Till exempel på skatten.

Eller så får man spara in pengarna nån annanstans. Och om man då väljer att ösa pengar äver kollektivtrafiken, var hade de då tänkt spara? På sjukvården kanske?

Jag är absolut för en satsning på bussar och tåg, av många olika skäl. Men jag tror nog att de flesta tycker att det är ganska vettigt att man betalar för det man använder. Vad som också vore vettigt vore ett biljettsystem som gick att begripa sig på och som var tillförlitligt. Där borde man lägga ner sin energi istället!