på RUT och ROT – och mannen med mustaschen…

Nu i veckan kommer Tomas Snickare hem till oss. Det är nämligen äntligen dags att ta itu med garagevinden. Bor man på ute landet så får man försöka fixa övernattnings-möjligheter till sina nära och kära. M.a.o ska kaoset, som nu består av isolering och osorterade flyttkartonger, förvandlas till övernattningsbart utrymme.

Om nån vecka kommer Kalle Fönsterputsare hem till oss. Hans uppdrag är att fövandla de randiga, ogenomskinliga fyrkanterna runt om huset till genomskinliga fönsterrutor – så att vi kan beskåda vårens ankomst inifrån.

Då är det så här att S tycker att det är helt ok att göra ROT-avdrag för det arbete Tomas utför. Däremot är det aja baja att göra avdrag för Kalles jobb…

Varför, frågas, kom.

Är det för att mannen med mustaschen har lite lättare att identifiera sig med det arbete som Tomas gör? Så kallat “riktigt” arbete: Såga, snickra, slå i spik.

För det arbete som Kalle gör hemma hos oss är ju traditionellt sådant jobb som kvinnor sköter. Dvs håller hemmet snyggt och prydligt. Inget “riktigt” jobb alltså. Utan sånt som bara syns när det inte görs…

För det är väl egentligen den största skillnaden mellan dessa två jobb?

För både Kalle och Tomas är egna företagare med F-skattesedel. De gör bara lite olika jobb.

För oss är jobben lika mycket värda. De innebär att fackmän gör det de är riktigt bra på. Så kan vi göra det som vi är riktigt bra på, nämligen våra egna jobb. Och att vi på kvällen kan ägna oss åt varandra och dottern. (Och allt det där andra som måste skötas om i ett hem).

RUT- och ROT-avdragen har gjort en svart arbetsmarknad vit. 

 S, med sin nye partiledare Håkan Juholt i spetsen, kan tänka sig att behålla ROT-avdraget – som framför allt rör en manlig sektor. Men RUT-avdraget – det vill de ta bort.

Det är svårt att inte fundera på varför man ser så olika på två avdrag som egentligen handlar om samma sak…