ta en titt på sossarnas vallöften

Det här lovar (S):                                                                                             

Max en timme på akuten för att träffa läkare                                             

En bra idé. Det tråkiga är bara att de plagierade den från oss.  Sossarna har haft elva år på sig att lösa problemen med väntetiderna på akuten. Men inget har hänt. Så varför skulle de plötligt ta den frågan på allvar nu?

Hembesök till äldre och barn.

En fullständigt strålande idé! Som vi föreslagit i över åtta år och sossarna sagt nej till. Återigen, varför har man inte gjort nåt de seanste elva åren? Och – varför kan man inte komma på nåt själva?

Vi lovar att inte sälja några sjukhus

Jamen, det var väl trivsamt! Frågan är bara vilka som lovat att sälja några? Det finns ett, och endast ett parti som i denna valrörelse ständigt ylar om att sälja sjukhus – och det är (S). Det intressanta är att de själva fattat beslut om att lägga ut Angereds Närsjukhus på entreprenad. Vad är skillnaden? De är också med på att teckna avtal med privata Lundby Sjukhus. Och inte alls oävna att låta privata vårdgivare agera inom primärvården.

Jag tycker det är strålande att det finns privata vårdgivare som vill delta i sjukvården. Vad som är viktigt att poängtera är dock att vi fortfarande pratar om en skattefinansierad vård, på lika villkor för alla.

Dessutom står sossarna och ljuger väljarna rakt upp i ansiktet och påstår att vi vill “sälja ut Sahlgrenska”. Vet inte varifrån de överhuvudtaget fått idén! Inte från oss i alla fall. En liten gnutta ärlighet skulle jag vilja efterlysa även i den socialdemokratiska retoriken!

Fri tandvård till 25 år

En direkt dålig och dyrbar idé! Dagens 25- åringar har haft fri tandvård upp till 22 år. De är den grupp i samhället som har den allra, allra bästa tandstatusen. Däremot finns det grupper som verkligen skulle behöva en satsning på tandvård! Alla äldre som har sina tänder kvar. Men som inte åtnjutit regelbunden tandvård och fluorsköljning i sin ungdom. Som har en mycket dålig tandstatus och stora problem att båda tugga och att hålla tänderna riktigt rena. Barn och unga i socioekonomiskt utsatta områden. Tandstatusen i Socialdemokratenas Västra Götaland i dag är allt annat än jämlik! Där skulle jag vilja göra satsningarna. Inte på att betala för friska, vuxnas tandvård!

Förstärkt närsjukvård

Gör sig bra på affischerna. Men det sossarna menar med “förstärkt närsjukvård” är fler politiker. Inte mer resurser till närsjukvården. Rent konkret innebär deras förslag minst två nya politiska styrelse – en för NU-sjukvården och en för Skene. Dessa två ska dessutom inte göra samma saker. Oklart varför.

Vi har istället presenterat visioner för närsjukvården. Specifika visioner som utgår från varje närsjukhus egna förutsättningar. För vi är övertygade om att sjukvården stärks av personal och resurser, inte av fler styrelser.

Enhetstaxa i kollektivtrafiken

Tio kronor oavsett ressträcka. Tio kronor från Valand till Kungsportsplatsen, tio kronor från Strömstad till Svenljunga. Nog för att jag är rätt less på dåligt fungerande biljettmaskiner, men jag tror inte det här är lösningen.

Och det här lilla kalaset går på ca 1 miljard kronor per år. Lika mycket som det kostar att driva Kungälvs sjukhus under ett år. Och (S) vill inte berätta varifrån de tänker ta pengarna. Är det från vården måste man ju undra vilket sjukhus de tänker stänga för att finansiera enhetstaxan? Eller är det en saftig skattehöjning som de mörkar? Jag menar en miljard snyter man inte ur näsan precis, nånstans måste pengarna tas ifrån. Och om det inte är från dem som utnyttjar kollektivtrafiken, så är det från någon annan.

Rosor må vara vackra, men taggarna sticks. Årets argument är mer än vanligt genomskinliga. De är så idéfattiga att de inte kommer med egna förslag. Och heller inte så gärna pratar om sin egen politik. Man hittar hellre på lögner om motståndarna. Trist!