Mycket skrik för lite ull…

Jaha, så har vi då genomfört omvalet i Västra Götaland.

57% av befolkningen tyckte uppenbarligen inte att sjukvård och kollektivtrafik var frågor som angick dem. Trist kan man tycka. Samtidigt är det nog så att om man tar en blick ut mot resten av världen så tycks röstsiffrorna ligga där någonstans.

Det är kanske i ordinarie val som Sverige är undantaget – inte regeln. Då går 80% av oss till valurnorna. De dryga 40% är kanske de som i varje land, i varje val tar sitt ansvar och röstar. Vi kanske inte kan förvänta oss ett större valdeltagande i extraordinära val som det här, eller i valet till EU-parlamentet.

Nåja, vi kan spekulera länge i valdeltagandet. Inte minst kommer landets alla statsvetare att uppehålla sig vid detta en längre tid.

Det verkligt trista är att vi, efter allt detta arbete och alla dessa nedlagda pengar, fortfarande inte har en majoritet i Regionfullmäktige.

Varken Alliansen eller de rödgröna fick majoritet. Resultatet: Sverigedemokraterna blir ännu tydligare vågmästare i Regionfullmäktige nu när Sjukvårdspartiet fallit ur.

Hur detta kommer påverka de förhandlingar som just nu pågår, återstår att se. Och hur det kommer att påverka den framtida politiken i Västra Götaland.

Trots allt nedlagt arbete är vi på något vis tillbaka till ruta ett – utan en stabil majoritet i Västra Götaland.

Mycket skrik för lite ull, sa’ kärringen när hon klippte grisen..

2 kommentarer för “Mycket skrik för lite ull…

 1. Men när slår väckarklockan till undrar jag?, Om människorna är ointresserade, vilket jag hoppas dom flesta inte är, så måste man se till sig själv och hur man gör politik och i detta fall regionpolitik mer vardagsnära.

  En tidigare partikamrat till mig pratar om förnyelse, men frågan är förnyelse av vad? Vad vill väljarna ha ut av sina politiker? Kan man fortsätta gå i samma fotspår som tidigare?

  Jag tror att det händer för lite, politiker oavsett “färg” får för lite uträttat och folk i allmänhet känner att det “spelar ingen roll vad jag röstar på” det är ändå tjänstemännen som styr.

  Man måste få väljarna att känna att deras röst gör skillnad, om man inte kan åstadkomma det så kommer valresultatet fortsatt bli lågt … om man vänder utvecklingen, kalla det gärna förnyelse, och får väljarnas röster att betyda något!, då lär valdeltagandet öka!

  Det är då vi talar om verklig lokal demokrati där politiker arbetar för människor och inte för centralt bestämda partiprogram, dikterade av Stockholmsfolk!

 2. Hej
  Jag satt som rösträknare på valdagen. Typiskt är att det i första hand är äldre väljare som röstat. Bland de yngre säg 25 och mindre var deltagandet ynkligt. Man kan spekulera i varför – men i den åldern är man odödlig och frisk. Intresset för kollektivtrafiken finns nog men det har kanske inte trängt igenom att regionen har ansvar för detta.
  Rid, njut och koppla av.
  /ola

Kommentering avstängd.