sjunga i kyrkan i år med!

Nåja, det är ju lika bra att skriva det direkt, så det inte uppstår några missförstånd: Nej, jag går vanligtvis inte i kyrkan – och sjunger vanligtvis inte heller (Nemo psallot sobrius, för att travestera det gamla talesättet).

Det handlar förstås om skolavslutningen som nu närmar sig med stormsteg. Och jag vill härmed deklarera att den – även i år – avhålls i kyrkan, meddelst svenska fanor och traditionella svenska sånger.

Fantastiskt trevligt och traditionellt. Vid just sån här tillfällen uppskattar jag verkligen traditioner. T.o.m den att ha skolavslutningen i kyrkan. Obs – det handlar om ren skolavslutning, ingen gudstjänst. Barn och föräldrar, och en inte oansenlig andel mor- och farföräldrar, samlas i Torsby kyrka för att fira att terminen är slut. Alla klasserna sjunger en sång som de kommit överens om. I Jolines klass stod valet mellan “Sommartider” eller “Ska vi plocka körsbär” – körsbären vann.

Kyrkan är pyntad med syrener och lupiner. Barn och vuxna finklädda. Rektor håller tal. Och det hela avslutas ute i prästgårdsträdgården med utdelning av diplom till barnen och blommor till lärarna.

Hur mysigt som helst. Och hur detta har förmågan att reta upp vissa individer övergår mitt förstånd!

Hur skulle svenska traditioner, fanor och sånger kunna upplevas som stötande? För mig är de snarare inkluderande än uteslutande. De skolor som tar avstånd från svenska traditioner visar ju att de inte respekterar traditioner,  och i så fall varken sina egna eller andras.

Nej – Respekt för traditioner! Oavsett var de har sitt ursprung. Jag förutsätter att våra traditioner blir respekterade på samma sätt som jag respekterar traditioner som har sitt ursprung  i andra länder. Jag välkomnar fler traditioner och ser att vi blir berikade om vi får flera olika sätt att fira. Men ställ inte de olika sätten mot varandra. Förbjud inte sunda traditioner i ivern att motverka främlingsfientlighet- Resultatet blir ju bara tvärtom!

Reclaim the song! Ja, ja och kyrkan och fanan och hela baletten när vi ändå håller på! Här ska sjungas och fanborgas och firas sommarlov!