på regioner i dag

I går fattades nämligen beslutet att inte bilda en storregion bestående av Västra Götaland och Värmland.

Ett beslut som jag tror är klokt i dagsläget. Det är möjligt att vi någon gång i framtiden faktiskt bör bilda en större region än den vi har idag. Men med det facit vi sitter inne med nu, efter 11 år som region, är att regionbildande tar tid. 

Det handlar om så mycket mer än att “bara” rita om kartor. Att rita om de kartor vi har inne i våra huvuden är oändligt mycket svårare än att rita om de geografiska kartorna.

Efter elva år som region lever fortfarande mycket kvar utav de gamla landstingen/länen. Det är väl rätt få som identiferar sig som “västragötalänningar”. Däremot har vi rätt gott om bohuslänningar, skaraborgare, göteborgare osv. Vi är alltså fortfarande inte mogna som region efter denna tid. Innan den befintliga regionen mognat är det för tidigt att utöka den.

Jag tror däremot att vi har mycket att vinna på ett utökat samarbete med Värmland. Tex för att förbättra vägar och järnvägar, kollektivtrafiken. Att vi skulle kunna erbjuda attraktiva “kulturturismpaket” som innefattar såväl bohuslänska fiskelägen som värmlandska sagoskogar, komplett med Selma Lagerlöfs litteraturskatt. Tex handlar “Herr Arnes penningar” egentligen om Solberga  i Kungälv – Se där – en gemensam nämnare på kulturens område.

Kan vi erbjuda bra transporter till attraktiva priser- genom såväl flyg som tåg från tex Tyskland kan vi locka fler turister genom samarbete. Vi kan erbjuda hummerfiske i Bohuslän och skidåkning i Värmland (nåja, kanske inte samtidigt)

Vi kan utöka samarbetet på sjukvårdssidan, tex genom avtal om specialstvård på Sahlgrenska, eller genom att dela en ambulanshelikopter.

Kort sagt, det finns massor vi kan göra genom ett bättre samarbet och en utökad samverkan. Men för det behövs inte en ny regionbildning med ett nytt, stort “parlament”.

Så, jag gläder mig åt gårdagens beslut och ser samtidigt fram emot ett utökat samarbete med mitt gamla hemlän Värmland.