på prioriteringar i tandvården

Socialdemokraterna har utlovat kostnadsfri (ja, jag skriver kostnadsfri, för det är det den är. Ingenting är gratis. Är det kostnadsfritt för någon är det någon annan som betalar) för “ungdomar” upp till 25 år. Alltså friska, unga vuxna. I de generationer som har den bästa tandstatusen någonsin i Sverige.

Att man väljer att lägga pengarna på dem som behöver insatsen minst, innebär att det blir mindre pengar kvar till dem som behöver det mest.

Tandstatusen bland våra 20-25-åringar är mycket bra. Detsamma kan inte sägas om tandstatusen hos många av våra äldre.

Mycket har skrivits i media om vanvård på äldreboenden, om undernäring mm. Men inte mycket har skrivits om betydelsen av tandhälsa för äldre. Många gamla har i dag kvar sina egna tänder. Eftersom de växt upp utan fluortanter och förebyggande tandvård är deras tandhälsa redan från början väsentligt sämre. När man blir gammal drabbas man ofta av muntorrhet, vilket också försämrar tandhälsan, eftersom saliven är så viktig. Oavsett om man har sina egna tänder eller protes är munhälsan avgörande för om man ska lyckas få i sig mat eller inte. Undernäring beror inte alltid på medicinska orsaker. Ibland kan det bero på att det helt enkelt gör ont att tugga, eller är svårt och tar väldigt lång tid. Tid som kanske inte avsätts på det sätt som det borde.

På dessa, våra äldre, görs inte motsvarande satsningar. Detta trots att vi i Västragötalandsregionen har ett sällsynt väl fungerande kompetenscentrum, med äldres tandhälsa som specialitet. Detta trots att dessa äldre är i både större behov av tandvård och ofta har en sämre ekonomi än förvärvsarbetande 25-åringar.

Cyniskt. Cyniskt och dumt!

Dessutom har jag i dag fått veta att det är två års väntetid för tandreglering för barn! Under två år hinner felvuxna tänder växa ännu mer fel och ännu mer fast.

Så, de som i det här fallet bekostar den “kostnadsfria” tandvården för unga vuxna är de äldre och barnen.

Tänk om och tänk rätt! I tider då ekonomin sätter begränsningar måste de med störst behov prioriteras. Inte de med störst benägenhet att rösta rött!

En kommentar för “på prioriteringar i tandvården

  1. I detta fall kan jag inget annat skriva mer än jag instämmer till 200%. Och självklart måste vi få många att tänka om, även att oppositionsmätningarna visar en klar och tydlig nedgång för soccarna. Men ju mer och fler vi är, och hjälps åt, så vinner vi valet igen.

    Marie

Kommentering avstängd.