när jag blir äldre, då…

Ja, då kan jag tänka mig att flytta in här!

Idag har vi besökt Bovieran i Partille. Marith, David och jag från regionen och Björn och Jonas från Partille kommun.

Bovieran är ett relativt nytt koncept för seniorboende, med en gemensam, inglasad innergård med behaglig temperatur och massor av växter. Idag, när snålblåsten ven kring knutarna och termometern visade på 5 plusgradet, var det ca 18 grader inne i Bovieran. Heeelt ok!

Bovieran är en helt vanlig – fast väldigt ovanlig – bostadsrättsförening. Med undantaget att alla boende är 60+.

Föreningens ordförande och vice ordförande visade oss stolta runt i anläggningen. I förmiddags arrangerades Qi Gong i föreningslokalen och till helgen är det Christmas Cup på Boulebanan. Efter cupen öpnnar “Svempas Bar” för hugade gäster.

Alla lägenheter är väl genomtänkta – med låga trösklar, breda dörröppningar, stora badrum som mycket lätt anpassas efter ev funktionshinder. Toalettstolen på en något högre höjd än standard redan från början. Breda loftgångar, där permobiler och rullatorer lätt tar sig fram.

Det tilltänkta sjukvårdsrummet har omvandlats till ett friskvårdsrum, med löpband, motionscyklar och roddmaskin. Mycket uppskattat, inte minst av boende med Parkinson, som har svårt att ta sig ut i naturen på promenader.

Den moderata gruppen i Partilles kommun har varit drivande för att få Bovieran att etablera sig i Partille. Det enda kommunen åtagit sig var att anvisa mark för bygget. Resten sköttes av entreprenören och nu drivs det, som sagt av bostadsföreningen.

Bostadsrättfäreningens ordförande, Leif Blomqvist, förevisar blomsterpraktenEn Boviera ersätter inga särskilda boenden – och förutsätter självklart heller ingen biståndsbedömning. Men den ger många äldre en motivation att flytta från hus där de får svårt att klara sig själva och till en trevlig boendemiljö där man känner att man kan bo många år. I Partille, som hade ett hårt tryck på sig att skaffa fram bostäder till barnfamiljer, fick konceptet bostadsmarknaden att röra på sig.

Och för de äldre som flyttade är det skönt att slippa skotta snö och för den som vill finns gemensamma utrymmen och aktiviteter. Den som inte är intresserad av sådana avstår helt enkelt. Men har ändå tillgång till en härlig miljö med trivsamma sittplatser i skuggan av palmer, en damm med fiskar. Man kan t.o.m. plocka citroner och apelsiner från träden!

I många inflyttningskommuner (min egen inräknad) har man svårt att få fram bostäder i tillräckligt snabb takt för att möta inflyttningen. Samtidigt har man en åldrande befolkning som är för frisk för att behöva – eller vilja ha – särskilt boende, men kanske tycker att det börjar ta emot med snöskottning och gräsklippning.

Genom att bygga bostäder anpassade för seniora medborgare kan man skapa attraktiva boendemiljöer som är hållbara på lång sikt. Redan från början finns en viss bostadsanpassning, som väldigt många kommer ha behov av på sikt. Genom att det byggs in från början slipper man kostsamma anpassningar i efterhand, och hyresgästen upplever det inte som en påtvingad anpassning.

Ett spännande koncept, som säkert kommer utvecklas ytterligare efter hand och spridas i landet. Ytterligare en Boviera är inflyttad och klar i Örebro och tre är på gång. För den som är intresserad av det friska åldrandets villkor kan jag varmt rekommendera ett besök!

 

3 kommentarer för “när jag blir äldre, då…

  1. Ser ju jättebra ut, fint om du kan driva fram något liknande i Kungälv tills det blir dags för oss att flytta från hus o trädgår

  2. Där skulle även jag kunna tänk mig att bo, som det ser ut nu, på äldre dagar. Verkar oerhört genomtänkt. Tjusiga foton.

Kommentering avstängd.