Förmynderi!

…Och sånt retar mig…

Hör att Skolinspektionen överväger att införa ett generellt förbud mot ledighet under terminen. Nu ska jag villigt erkänna att jag inte sysslar med skolpolitik och kan (hoppas jag!) ha missuppfattat något, eftersom jag inte kan skolpolitiken i detalj. Men som förälder är det svårt att inte reagera!

Vad hände med det kommunala självstyret här?! Borde vi inte ha tillräckligt kompetenta skolledare och lärare – som i samråd med föräldrar – ska kunna bestämma om ledigheter utifrån sina kunskaper om eleven och hans/hennes förutsättningar?

Dessutom har ett antal kommuner infört flexibla lov. Borde inte Skolinspektionen ta och se efter hur detta fungerar, då är kanske problemet löst! Kanske är det flexibla lov som är det enkla svaret. Alla föräldrar har inte möjlighet att ta ledigt när loven infaller. Med lite flexibilitet och tilltro till familjen tror jag man kommer långt.

Och måste verkligen all ledighet ses som nåt ont?

Varför inte använda semestern som ett sätt att lära sig av verkligheten? Om man åker utomlands kan man tex använda sig av matten för att omvandla valutor, eller räkna glasskiosker – allt utifrån kunskapsnivå.

Snacka om tillfälle att få använda sig av sina språkkunskaper! Eller skaffa nya språkkunskaper. Räkna till tio på spanska, säga hej på thailändska, beställa mat på engelska, fråga efter vägen på franska, köpa biljetter på tyska. Få lekkamrater från andra länder och upptäcka att man kan “prata” och leka utan att kunna varandras språk. Listan kan göras nästa hur lång som helst.

Och hur högt ska man värdera möjligheten att få ta del av andra kulturer? (Förutsatt nu att man inte bor på en all-inclusive-anstalt där all personal är svensk…) Ingen UR-film i världen kan ersätta mötet mellan människor. Kulturkännedom är väl knappast något som betygsätts, men ger en lärdom för livet! Och hur mycket tydligare blir tex inte världsreligionerna om man får tillfälle att åtminstone titta in i olika helgedomar?

Om ledigheten handlar om att tillbringa tid med mormor och morfar på landet kan man beräkna foderstater (eller helt enkelt räkna kossor), skriva en uppsats om grisar eller redogöra för de fyra sädesslagen när man kommer tillbaka till skolan. Gympan är lätt fixad på landet… Förmodligen har man ett långt försprång framför sina kompisar när man kommer hem igen. Vid andra semesterar – varför inte värdesätta möjligheten att träna simning? Eller den styrka och balans skidåkning ger?

Min egen erfarenhet är att lärarna dessutom brukar förse den lediga eleven med en hel kasse med uppgifter, för att inte komma efter övriga klassen under ledigheten.

Nej, tassarna bort, alla statliga myndigheter! Vi kan själva, vi föräldrar och all kompetent skolpersonal!

En kommentar för “Förmynderi!

Kommentering avstängd.