På pensioner

Nej, jag tänker inte gå i pension än ;o).
Vet ärligt talat inte när jag ska göra det. Men jag vet att jag gärna vill ha ett ord med i laget själv när detta ska ske….
Men pensionsålder tycks vara Det Heta Ämnet för dagen. Så varför inte passa på att tänka lite extra på det.
Jag tycker nämligen det är väldigt bra att vi fått en diskussion om pensionsåldern
Jag börjar med lite historiska fakta:
Den allmänna Folkpensionen infördes 1913. Man fick då pension från 67 års ålder. En bra och välbehövlig reform.
Men……
Medellivslängden var 60 år…

Med detta vill jag visa att inte bara samhället utvecklats sedan 1913. Tack vare utvecklingen inom tex medicin, hygien och inte minst utbildning, har vi också ökat vår livslängd.
De barn som föds idag kan räkna med att leva längre än jag, som är född på 60-talet, längre än mina föräldrar som är födda på 40-talet. Och väldigt mycket längre än de som 1913 åtnjöt folkpension.

Dessutom kommer de sannolikt att börja arbeta senare än både du och jag.

Om vår föräldrageneration började jobba vid 18-20-årsåldern har de alltså arbetat i 45 år när de går i pension vid 65-67 år. Dagens ungdomar gör sitt inträde på arbetsmarknaden vid i snitt 28 års ålder. Alltså arbetar de 8-10 år kortare än generationerna innan. Är det då så förfärligt att ens våga diskutera om vi alla skull ges chansen att arbeta ungefär lika länge?
Obs – GES CHANSEN – inte tvingas!

Ges chansen att ge sig själva en bättre ekonomi som pensionärer. Ges chansen att fortsätta ett intressant arbete. Ges chansen att fortsätta bidra till ett bättre samhälle.

Låt mig ge ett exempel. Du känner säkert till Arvid Carlsson, svensk Nobelpristagare. Han har defintivt passerat pensionsåldern. Men därmed inte sitt “bäst-före-datum”! Skulle all hans kunskap och kompetens vara värdelös pga av hans ålder? Borde han hellre mata änder i parken än tala på internationella konferenser? Istället för att bidra till att driva forskningen framåt?

Nej, dags att ta diskussionen på allvar! För några är 60 en bra pensionsålder, för någon annan 76. Men låt folk ha en egen talan! Och ett eget inflytande över sin framtid.

Och ta en funderare över vad som hänt med vår medellivslängd, inträde i arbetslivet, krav på standard mm mm.
Vi blir alla äldre, vilket är att föredra med tanke på alternativet.
Vi åldras också olika, har olika önskningar, olika förutsättningar. Låt oss ta hänsyn till det när vi diskuterar pension istället för att ta till brösttoner och medvetet misstolka.

En kommentar för “På pensioner

  1. Jag håller med dig Annika. Tycker inte man skall generalisera i den här frågan och flera av dina argument för en senarelagd pensionsålder håller helt klart måttet. Jag vill själv välja när jag skall pensioneras, det kan jag ju på sätt och vis som det är idag. Min pappa exempelvis arbetade tills han var 68 (trots arbete inom byggbranschen sedan han var 15 år gammal).
    Jag tror inte jag kommer lägga av när jag är 65 men om jag skulle vilja det vill jag ha möjligheten att välja det.

    Tack för kommentaren förresten! Det där med barnfetma är ett gissel större än vad man kan tro!!
    Kram!

Kommentering avstängd.