Valla katter

Det finns ett gammalt talesätt som lyder: “Att styra sjukvård är som att försöka valla katter”.
Och alla ni som nån gång haft en katt, eller bara träffat en katt, vet precis vad som menas… Förklaringar överflödiga…
Katter låter sig inte vallas. De är extremt bra på att styra sin omgivning. Ibland på ett så raffinerat sätt att man är övertygad att att det är ens egen idé att släppa allt man har för händer för att klia lite bakom örat. I en timme eller två… Eller att strykbrädan faktist är en utmärkt plats att förvara katter på.

Personligen tycker jag det är en styrka. Får låter sig vallas. Alla som hört talesättet “Klok som ett får” räcker upp en hand nu! Ingen, nehej inte det.

Att viljelöst låta sig ledas är inget tecken på hög intelligens.

Och just inom sjukvården finns extremt mycket intelligens och kompetens samlad. Per definition blir den därför svårstyrd.

Få områden inrymmer så mycken akademisk kunskap. Dessutom inom så många olika professioner. Snacka om komplexitet!

Sen kan vi lägga till alla som sjukvården är till för – patienterna. Som blir allt mer välinformerade och kunniga om såväl sina personliga sjukdomar som senaste forskningsrönen och olika behandlingsalternativ.

Sjukvården blir allt mer specialiserad. Vi kan göra allt mer för allt fler. I dag är det ofta inte den “tekniska” möjligheten som begränsar, utan snarare etiska övervägningar. Och frågan om det är ekonomiskt försvarbart.

Det blir inte lättare att försöka styra sjukvården. Men – precis som katter – kan sjukvården själv finna vägar, även i mörkret. Så receptet är kanske inte att valla katterna. Utan att följa i katternas spår. Och att se till att inte alltför många hinder läggs ut i vägen.

Politikens roll är att ge förutsättningar. Inte att detaljstyra.

 

 

2 kommentarer för “Valla katter

  1. Ja, det var ungefär det som var min poäng.
    Att ge denna professionella organisation förutsättningar att utvecklas ytterligare. Utan pekpinnar eller strama politiska tyglar. Vårt politiska jobb är att se till att det finns finansiering för sjukvården och utvecklingen av den. Inte att försöka styra utvecklingen, det sköter professionen bäst själva!

  2. Sjukvården är en professionell organisation, när skall vi politiker inse det och ta konsekvenserna av det?/
    Christina Engström

Kommentering avstängd.