Tills döden skiljer oss åt

…ska i alla fall ingen annan göra det åt oss. Skilja på oss alltså. Det måste vara ett val för varje enskilt par – gift eller ogift.
Och fram till dess – även riktigt vuxna har behov av närhet, gemenskap och varför inte ett glas vin till maten?
Alla moralister och älskare av restriktioner kan sluta läsa nu, annars blir ni bara förbannade…

För vad det handlar om är naturligtvis att Alliansregeringen lagt fram två lagförslag som rör äldre på särskilda boenden: en parboendegaranti och ett tillstånd att servera alokoholhaltiga drycker på särskilda boenden.

Det var väl på tiden?

Att tvinga vuxna människor att, mot sin vilja, flytta isär på ålderns höst är inte humant! Det borde vara en självklarhet att de som vill fortsätta bo ihop, även efter det att den ena parten blivit i så stort behov av hjälp att man inte klarar sig hemma, ska få fortsätta göra så.

Och, förutom de rent humana, uppenbara skälen finns också ytterligare en aspekt. Vi vet att alltför många äldre får alltför lite mänsklig beröring. Att bo ihop ökar beröringen för åtminstone dessa par. Då ökar också det “välmåendehormonet” oxytocin, som utlöses av tex kramar och smekningar. M.a.o mår man också rent fysiskt bättre. Och det ger kanske personalen lite, lite extra tid att ge den ensamma kvinnan eller mannen en vänlig kram, en klapp på axeln

Och när man nu flyttat in på hemmet, varför ska man då behandlas som omyndig? Jag menar, de allra, allra flesta på våra äldreboenden har faktiskt uppnått myndighetsåldern…. Med råge….

Och uppskattar ett glas vin till maten, en whisky till kaffet. Att få fira födelsedagen med ett glas champagne tillsammans med sina anhöriga.

Även detta blir nu möjligt när lagen ändras så att det blir tillåtet att servera dylika drycker även på särskilda boenden.

Nu kommer ett lagförslag som rättar till detta.

På våra äldreboenden i dag bor en generation som byggt upp Sverige, som lagt grunden för vår välfärd, som uppfostrat barn, arbetat, skött hem och gårdar. Nog är de värda både respekt och självbestämmande?

En kommentar för “Tills döden skiljer oss åt

  1. SV:Tack vad gullig du e4r Det e4r ju se5 roilgt att fota! Amen varff6r e4r man se5 glf6msk =P Hoppas du kommer ihe5g he5rfe4rgen ne4sta ge5ng du tar dig till affe4ren Otroligt fina bilder pe5 er ockse5 Kram och trevlig kve4ll!

Kommentering avstängd.