Att framtiden är delvis här – och resten är snabbt på väg!

I skrivande stund sitter jag, lätt jet-lagged, på Microsoft Executive Briefeing Center tillsammans med Beredningen för e-Samhället. Klockan är här 8:45, hemma 17:45. I mitt huvud – nånstans mitt emellan….

Vi är på en mycket spännande studieresa, rent fysiskt i Seattle just nu, men samtidigt en studieresa till framtiden. Framtidens användande av e-System inom sjukvård,

Vi kommer under resan få exempel på företag som ligger i framkant vad gäller teknik och tex medborgartjänster, kommunala tjänster mm. Stora “drakar” som Microsoft och Google. City of Seattle som prisbelönats för sitt arbete med websidor och invånartjänster. Och självklart kommer en hel del att handla om IT i sjukvårdens tjänst. Hur säkerställer man integritet? Säkerhet? Hur använder man tex Kinect i rehabilitering? Som hjälpmedel för autisiska barn? Hur hanterar  vi patientdata i framtiden?

Nu kommer Marco Manuello, Senior Audience Marketing Manager, så jag avbryter skrivandet och återkommer när tillfälle ges.

 

 

Tillbaka vid tangentbordet efter ett besök i framtidens hem och Envision Lab. Häftigt!

Vilka möjligheter som öppnas! Inte minst för människor med funktionshinder! Såväl kognitiva som fysiska. Tänk dig att kunna göra virtuella 3D-besök i tex ett museum. Plocka upp intressanta föremål, vända och vrida på dem och få relevant information. Snacka om tillgänglighet för alla. I det egna hemmet. För oss mer rörliga fungerar det virtuella besöket som “aptitretare”, eller en möjlighet att prioritera bland många intressanta avdelningar. Och dela med oss av informationen.

Eller att din klocka loggar hälsotillstånd och påminner dig om att ta medicin, eller bara dricka mer vatten.

Eller varför inte en lins som kollar av glukosläget för diabetiker.

Eller en tungsensor som ger möjlighet för totalförlamade att styra sin rullstol, beställa hem varor, kommunicera med sina anhöriga, mm mm

Eller kanske ett eget planetarium projicerat på väggen när barnen läser astronomi. Där du kan zooma in och ut bland planeterna.

Kanske en interaktiv bordsduk till barnkalaset. Jag lovar – det är riktigt skoj att köra små virtuella flygplan över bordssuken, även för hyggligt vuxna….

Tyvärr rådde fotoförbud, men en länk kommer här inom kort.

Nu övergår vi till mitt favoritämne, Transformning Health and Healthcare Delivery och jag loggar ut igen för att lyssna till dr Bill Crounse