att ibland så….

….Ibland så kanske det lönar sig att tjata och gnata, skriva och skrika, vilja och vädja.

Idag, om allt går som planerat, lägger tjänstemännen från sjukvårdskansliet i Göteborg fram ett förslag till nämnderna om att finansiera den, ack så välbehövliga, utbyggnaden av intensivvårdsplatser på Sahlgrenska!

Både barn och vuxenplatser.

Du som följer tidningarnas debattsidor har säkert sett våra moderata insändare och debattartiklar om det stora behovet av fler intensivvårdsplatser, inte minst för barn.

Tidigare i år  hade jag förmånen att få följa ett eftermiddags/kvällspass på barnakuten på Östra Sjukhuset. Förutom många erfarenheter, kunskaper och lärdomar bär jag också med mig en klump i magen efter det arbetspasset.

Den klumpen kommer sig av att ha följt en liten tvåårig, svårt sjuk flickas väg från ankomst till inläggning på barnintensiven. Närmare bestämt BIVA’s korridor…. För det fanns inga lediga intensivvårdsplatser….

Försök föreställ dig känslan hos hennes föräldrar. Först sitter de som vittnen under en lång, lång tid i akutrummet, där halva barnakutens personal plus narkosläkare gör allt för att hjälpa den lilla flickan. Därefter väntar de utanför röntgen, utan att riktigt förstå vad som händer därinne. Därefter fattas beslut om inläggning på barnintensiven.

– Och de finner sig själva sittande i ett väntrum och deras älskade dotter ligger i en korridor, med slangar och sladdar stickandes ut här och var från den lilla spjälsängen. Ingen avskildhet, ingen lugn och ro. Bara en allt större oro och förtvivlan.

Föreställ dig känslan hos personalen. Som gör allt de kan för flickan. Och som när de ska lämna vidare till en professionell, specialiserad intensivvårdsavdelning får nöja sig med att lämna tösen i en tillfällig säng i korridoren.

Klumpen i magen förflyttar sig till halsen bara jag tänker tillbaka på detta.

Och detta är bara ett enda litet exempel på vardagen på våra sjukhus.

Så, idag håller jag alla tummar jag har för att allt ska gå vägen. Börjar vi utbyggnaden av BIVA nu står alla platser klara nästa höst. Och det är verkligen inte en dag för tidigt!