Alltid något….

Häromdagen skrev jag om att VGR beräknas gå med ca 400 miljoner kronor plus och att jag tyckte att de pengarna rimligen borde komma sjukvården tillgodo.

Precis i denna stund diskuterar Regionfullmäktige att tillföra sjukvården 50 miljoner kronor i år.

Tackar och bockar! Varje krona är välkommen. Men…. Eftersom vi faktiskt tycks vara rätt överens om att sjukvården fått för lite pengar i S,V,MP-budgeten, skulle de inte kunnat föreslå detta liiiiite tidigare? Förslagsvis direkt i budgeten.

Och varför blygsamma 50 miljoner, när det finns över 400 mumsiga miljoner att fördela?

Nästa år vill de ge 100 miljoner extra. Gott…men…behovet motsvarar 300 miljoner kronor nästa år. Så varför snåla?

Varför spara på sjukvården? Varför ställa människor i kö? För det är det som händer. När budgetdisciplinen är överordnad allt, och budgeten är för snål, då blir följden att tillgängligheten till vård minskar. Sjuka människor ställs i kö. På väntelista.

Jag är en riktig snåljåp när det kommer till skattepengar. Jag vill inte ta ut mer i skatt av arbetande människor än nödvändigt. Men –  de skattepengar vi ändå tar in vill jag att vi använder klokt! Och klokt är att prioritera hälsa. Att människor får såväl förebyggande, som planerad och akut vård. Utan onödig väntan.