Det här kommer provocera…

Det här kommer provocera en del. Dem som tycker att personer som dömts till rättspsykiatrisk vård borde låsas in, glömmas bort och nyckeln kastas i havet.

För det här, det är ungefär så långt från “Gökboet” som man kan komma (du minns filmen med Jack Nicholson – om inte, se den! Eller förresten, se den igen även om du kommer ihåg den!)

Jag har i dag besökt Sveriges nyaste Rättspyskiatriska anläggning. Ja, den är så ny så den är inte tagen i bruk ännu. I februari flyttar patienterna in.

Innan jag lägger in bilderna vill jag gärna citera chefen för Rättspsykiatri Frances Hagelbäck Hanson – “För Rättspsykiatrin är miljön lika viktig som den dyra medicinsk-tekniska utrustningen är för den somatiska vården”.

Och på Rågården har mycket tankekraft och energi ägnats åt att få en läkande miljö. För vi pratar om sjuka människor här. Människor som behöver vård. Även om de begått hemska brott. Hade de varit helt psykiskt friska hade de dömts till fängelse, inte till vård vilket är fallet med dem som idag vårdas på Lillhagen och Karsudden, men som efter februari ska vårdas på Rågården.

En kombiantion av läkande och säker miljö har varit målet. Och det känns som om de lyckats rätt väl.

Det första jag reagerade på när jag kom dit var att både huset och omgivningarna var så snygga! Och det är ju faktiskt så, bara för att det ska vara säkert måste det ju faktiskt inte vara fult. (Ok – alla delar är inte så vackra, vilket du kommer få se). Lika stor möda som man lagt på läkande miljö är lagt på säkerhet. Som du säkert förstår får jag inte berätta hur, men jag lovar, mycket sten, betong, grindar, larm, slussar är det! Allt för att hindra patienterna från att ta sig ut och för att hindra andra från att frita patienter.

Så här kommer ett litet bildcollage:

Entrén som såväl patienter som besökare går in igenom.

Undantaget patienter som tas in akut eller som ska in vi akuten av säkerhetsskäl.

 

 

 

Innanför finns en snygg innergård/aktivitetsgård. För att få vistas där måste patienterna ha bedömts lämpliga och får då vara där i sällskap av personal

 

Utan särskilt tillstånd kommer däremot alla ut på de mindre, inhägnade gårdar som finns vid varje avdelning. Här kan patienterna gå ut och in som de vill (men kommer som synes inte så långt)

Varje avdelning symboliseras av ett djur i form av en staty vid entrén.

 

 

 

 

 

 

 

Och här kommer vi till aktivitetshuset. Och innan du får ett frispel över att rättspsykiatriska patienter får motionshall och bad vill jag bara säga att de är just patienter. Med ett stort vård- och rehabiliteringsbehov. Och att medelvårdtiden är fem år. Fundera på den en stund. Fem år är lång tid. Och målet är att dessa människor ska kunna fungera normalt i samhället den dag de friskförklaras. Därför finns här också:

 

 

 

 

 

Skola och bibliotek.

Och patienterna sköter själva matlagning, tvätt (vanligt “tvättstugeschema” att hantera”), bäddning osv, osv. Allt för att försöka få ett så normalt liv som möjligt som möjligt innanför murarna. För att göra det möjligt för dem att en dag faktiskt leva utanför murarna.

För murarna, de finns. Även om hela bygget är estetiskt utformat

Ett stort säkerhetstänk, men också respekt för patienter, anhöriga och personal. Att det sen är snyggt att titta på skadar faktiskt inte. Och jag är övertygad om att miljön påverkar. Miljö är också ett sätt att behandla människor på-

 

 

 

4 kommentarer för “Det här kommer provocera…

  1. Svar till Lotta och Susanne:
    När jag besökte Rågården hade ingen verksamhet ännu flyttat in i lokalerna. Så jag har tyvärr ingen möjlighet att skriva nåt om vården där. Av det enkla skälet att jag inte sett något av den.
    Jag är dock väldigt glad att man valt att skapa en väsentligt trevligare miljö än den som vården tidigare bedrivits i. Så, det är det enda jag vågar uttala mig om.

  2. Hur kommer det sig att du inte skriver någonting om själva “vården”? Hur tjusiga lokalerna än är så är den vård de ger där att likna vid tortyr. Att bälteslägga, droga ner, låsa in, tvångsinjicera med neuroleptika eller ge ECT är hur som helst ingen vård. Då spelar det ingen roll hur “trivsam” miljön är.

  3. hmmm det ända dom har glömt att skriva om är alla tvång som finns,alla bältesläggningar och alla tvångsmedicineringar som dom håller på med…..ingen människa blir bättre av att vårdas på rättspsyk,det är tvärtom man får ett trauma tiden efteråt!;(

Kommentering avstängd.