Det där internätet…

Kommer ni ihåg tiden innan Internet?

Jag minns min första dator på mitt första fasta jobb. En burk. Bokstavligt talat. Man skrev in saker i den. Och de stannade där. Eller, rättare sagt, man skrev in en personakt på datorn, sen skrev man ut den på papper och förvarade i en hängmapp i en hurts i skrivbordet. En slags avancerad skrivmaskin alltså.

Det  känns rätt avlägset i dag, när varannan treåring dagligen är ute på nätet. För oss lite äldre har det blivit en självklarhet att ha information på ett knapptrycks avstånd. Att “umgås” via sociala medier, uttrycka våra åsikter via twitter – eller som jag just nu – blogga.

64% av oss är ute på facebook!  Fast en tredjedel av oss gör aldrig några egna statusuppdateringar, utan kollar bara vad alla andra gör…

Två av tre lyssnar på musik via internet.

72% av befolkningen har handlat via nätet under förra året.

80% har någon gång läst tidningen via nätet. Vad gäll kvällstidningarna är det nu fler som läser dem via webben än på papper.

Så, nätet har verkligen blivit en del av vårt vardagsliv.

Men fortfarande står ungefär 1,2 miljoner svenskar utanför den digitala världen. Famför allt äldre, med låg utbildning och låg inkomst. Framför allt säger de att de inte är intresserade. Några tycker också att tekniken verkar krånglig. Andra uppger dålig syn som orsak. Allt färre tycker att det är för dyrt. För att få fler involverade pågår bla kampanjen Digidel, för digital delaktighet. Kolla gärna www.digidel.se

Vad gör vi då på nätet?

På första plats kommer e-post. Men vi använder nätet för att söka nyheter och information, sociala medi, spel, kolla tidtabeller, göra bankärenden, blogga och läsa bloggar. Bara 6% bloggar, ändå växer bloggosfären så det knakar (det har säkert blivit 8% under tiden jag skrev detta..)

För den som vill veta mer rekommenderar jag rapporten “Svenskarna och Internet” från .se

Nätet har påverkat och förändrat såväl arbetsliv som fritid. Bara att konstatera. Själv sitter jag just nu i ett snöoväder i Stockholm och hoppas få komma hem… Men, jag kan i alla fall utnyttja tiden – och nätet- att lägga ut detta inlägg!

Trevlig Lucia på er!

En kommentar för “Det där internätet…

  1. I resebranschen hade jag tillgång till SAS bokningssystem PNR redan i början av 80-talet och där kunde man “maila” till andra användare redan då. Det kallades att “dirra” och när det kom ett meddelande blinkade en av tangenterna på tangenbordet. Det är 30+ år sen nu.

Kommentering avstängd.