På mänskliga rättigheter

… Lika svårt som enkelt…

Så här är det mänskliga rättigheter – redan i själva ordet definieras vad det handlar om – rättigheter som omfattar människor = alla människor.  Både såna vi tycker om och såna vi starkt ogillar. T.o.m dem som själva är emot mänskliga rättigheter… Och det är ju här det börjar trassla till sig för ganska många.

Men – de gäller alla – de mänskliga rättigheterna OCH skyldigheterna.

Det gör att jag kan bli lite störd över alla försöka att “dela upp ” rättigheter. Ni, vet i olka konventioner och sånt. Varför göra det så svårt för sig? Måste vi dela upp folk i röda, svarta, gula, blå, vita, regnbågsfärgade? Män, kvinnor, transsexuella, homosexuella, barn, gamla, tjocka, smala, högutbildade, lågutbildade, korta, långa, funktionshindrade, funktionsbegåvade,  osv osv i all oändlighet?

Det finns bara EN människoras – sen ser den lite olika ut på utsidan och fungerar ibland lite olika på insidan. Men – who cares? Den finns viktigare saker att bekymra sig över. Rätt många av de där viktiga sakerna handlar också om mänskliga rättigheter – som att få leva som man vill , med vem man vill, ha tak över  huvudet och mat på bordet, få utbildning, kunna försörja sig, ta sig in och ut ur byggnader. Inte så mycket begärt, egentligen , eller hur?

Så kan vi bara lägga ner det där sortera-in-fack-definiera-och-skilja-ut?