På rullande akutmottagningar

AmbulansI går hade jag förmånen att få följa med ett arbetspass i en ambulans – stort TACK till Peter och Caroline, som förutom svarade på tusen frågor, förklarade allt, dessutom lånade ut kläder och kängor till mig!

jag skulle egentligen kunna skriva hur mycket som helst om denna dag. Men begränsar mig till några reflektioner.

Ett enormt stort ansvar vilar på de ambulanssköterskor som rycker ut idag. All utrustning måste vara både korrekt, påfylld och på rätt plats. De har ansvaret att både göra kvalificerade bedömningar av olika sjukdomstillstånd och att lugna och ge råd till patienterna. Ett par av “våra” utryckningar resulterade i att patienterna (tillsammans med anhöriga) fick uppsöka sin egen läkare/vårdcentral.

Dagens första patient hade blivit rejält uppskrämd av Sjukvårdsrådgivningen. Övertygad om att hon fått en stroke, trots att inga av hennes symtom tydde på detta. Det visar på vikten av rätt kompetens hos Sjukvårdsupplysningen, som i detta fall snarast gjort större skada än nytta. Undersökt och framför allt lugnad av en kompetent och förtroendeingivande ambulanssköterska vågade patienten söka vård på närmaste vårdcentral. Något som både sparade henne själv mycket tid och avlastade en redan hårt  belastad akutmottagning.

Ambulansen är en rullande akutmottagning, men med vissa begränsningar. Föreställ er svårigheterna att ge rätt hjälp till en halvt medvetslös person som inte talar någon som helst svenska… Inte helt lätt.

En alldeles vanlig arbetsdag får de ta hand om små barn med skärrade föräldrar, äldre multisjuka med förtvivlade anhöriga. En kvinna stod vid fotänden av makens säng och sa ” Det var ju inte så här det skulle bli” och berättar om hur de innan maken blev så sjuk brukade resa och ungås med vänner. Nu vårdade hon sin make hemma och höll själv på att bryta samman av allt det ansvar hon hade, av all oro och förmodligen av besvikelse för att livet tog en vändning som ingen av dem räknat med.

Det är medicinska åkommor, kirurgiska och inte alltför sällan väldigt oklara symtom. Och det är psykisk sjukdom. Arbetspassets sista patient var en kvinna så vettskrämd att jag inte ens vill försöka föreställa mig vad hon varit utsatt för. Nu under hot av exmake som fått henne att drabbas av en akut krisreaktion och söka hjälp hos psykiatrin.

Alla typer av patienter, alla åldrar, alla diagnoser, alla tider på dygnet, alla delar av Göteborg.

Förmodligen en av de mest spännande verksamheter man kan jobba i. Men – krävande, både fysiskt och psykiskt. Och en hel del återstår vad gäller arbetsmiljö, raster, möjlighet till fysisk träning mm mm. Ska vi få välutbildade, motiverade, kompetenta ambulanssköterskor och -läkare behöver vi också erbjuda rimliga arbetsvillkor.

2 kommentarer för “På rullande akutmottagningar

  1. Mycket bra reflektioner över hur det ser ut!!
    Vår breda Kompetens lyfter du fram på ett bra sätt.
    Tack för att du lyfter frågan om arbetsmiljö och raster/lunch.

  2. En mycket bra beskrivning av hur det ser ut för oss ute i ambulanserna runt om i Sverige. Bra att du lyfter fram raster och arbetsmiljö, här fins det mycket mer att önska. Brist på vila och mat ökar riskerna för såväl patient som personal.
    Vad det gäller styrning av patienter till rätt vårdnivå så är nog den störtsta svårigheten att det saknas akuta tider på vårdcentralerna.
    En ytterligare mycket viktig fråga är på vilken grund en ambulans skall larmas ut på, 1177 är nog inte alltid den bästa lösningen. kanske skall all utarmning ske av sjuksköterskor kopplade till ambulanssjukvården?

Kommentering avstängd.