– på talare – av olika kaliber

I mitt fantastiska uppdrag ingår bla att lyssna till olika talare i olika sammanhang.

Och det kan vara alldeles fantastiskt! Och alldeles fantastiskt….. URTRÅKIGT!!

Förmodligen finns det nån form av medfödd begåvning som gör det lättare för somliga talare att trollbinda sin publik. Men… Det finns också en liten alldaglig sak som kallas f ö r b e r e d e l s e. Något som är räddningen för oss som inte är födda fixstjärnor. Och jag blir faktiskt provocerad när högt uppsatta personer, med lång erfarenhet av att tala, inte kan visa sin publik den respekten att faktiskt förbereda sitt eget anförande. Att stå och humma, läsa innantill och uttala ord och namn felaktigt är inte ok! Kan man inte lägga tid och energi på att förbereda sig ska man kanske fundera på att tacka nej.  De där femton minuterna i rampljuset är inte alltid av godo. Inte om man inte gör något bra av sina minuter.

Men så finns det de där fantastiska talarna! De där som får dig att tro att de talar just till DIG. Som involverar och engagerar sin publik. Som får oss att vilja rusa ut ur lokalen och uträtta stordåd! Att få lyssna till sådana talare är en förmån och en inspiration.

Och  alla vi andra, kan vi vara överens om att vi kämpar lite till med våra förberedelser? Så att vi visar lite respekt för de människor som, frivilligt eller av tvång, lyssnar till oss. Det blir så väldigt mycket roligare då. Både för talare och åhörare.

Ett uttryck jag stött på på sistone i olika sammanhang är: “Att sträva efter att bli bästa möjliga version av sig själv”. Och jag tycker det är så himla bra! För det blir sällan bra om man försöker apa efter någon annan. Man kan bara vara en trovärdig version av sig själv, inte av någon annan. Men – vi kan alltid sträva efter att vara just den bästa versionen av oss själva.