Sunt förnuft? Empati? Vanlig medmänsklighet?

Är det något man kan bortse från i den digitala världen? Jag blir både ledsen och förbannad när jag läser och hör om det s.k näthatet.

För det första är det för mig obegripligt hur man ens kan hata någon man inte känner eller ens har träffat, pga något som denne har skrivit på nätet. För det andra, hur kan man helt bortse ifrån att det är en livs levande människa man riktar sitt oresonliga hat emot? Hur kan man, i skydd av en skenbar anonymitet, ta sig makten att försöka förstöra människors liv? Endera genom falska beskyllningar eller genom så totalvidriga hot att den som drabbas t.o.m känner sig tvingad att lämna sitt hem. Hur kan man ge sig till att hota någon annans barn?

Finns det inget som helst sunt förnuft, empati eller ens vanlig medmänsklighet hos de här “hatarna”?

De fantastiska möjligheter som nätet faktiskt innebär (tänk tex på betydelsen av social medier i samband med “den arabiska våren”, på hur vi kan kommunicera med vänner på andra sidan jorden, hur vi när som helst och var som helst kan få fram värdefull information) får inte skymmas av människor med ont uppsåt och snabba fingrar.

Såväl lagar mot hot och trakasserier som vanligt sunt bondförnuft gäller på nätet likaväl som IRL.

Jag brukar ju inte vara den som sprider bibelcitat omkring mig, men det där med ” allt vad ni vill att människorna ska göra mot er…” Det är ju inte så himla tokigt.