Arbetsmiljö

Den närmaste tiden står hälso- och sjukvården inför stora pensionsavgångar. Med andra ord kommer mycket ny, komptetent personal att behöva rekryteras. Utbildad, med rätt kompetens. Inte det lättaste, tyvärr…. För i dag är det alltför få unga som ser sjukvårdsyrken som Den Stora Framtidsdrömmen. Kanske inte så märkligt när den bild som presenteras i media ofta är nattvart, eller nåja, åtminstone kommunalgrå…

Vi behöver dels presentera en sannare bild av sjukvården. En bild som visar mer än felbehandlingar och överbeläggningar. Vilket inte är så lätt att få ut i media. En garvad journalist sa en gång, på tal om detta “Vet du, vi rapporterar inte varje en gång man genomfört en lyckad landning på Landvetter heller”. Med risk för att låta melodramatisk, så är det ju faktiskt så att man bokstavligt talat räddar liv varje dag inom sjukvården. Utan att det uppmärksammas (av andra än de berörda). Alla de “lyckade landningarna” kommer inte uppmärksammas av media. Men de uppmärksammas av dem som får hjälp och av kollegor och arbetskamrater. Och mellan kollegor sprids snabbt bilden av vilka sjukhus, avdelningar, stationer, vårdcentraler som det är bra att arbeta på. Var man har en stöttande ledning, förståelse för arbetsvillkoren, visioner för framtiden. Och var man gräver ner sig i gamla misslyckanden, motarbetar utveckling, möts av vassa armbågar och oförståelse.

Dels behöver vi faktiskt ta itu med den del som inte är så smickrande för ialla fall den offentligt drivna sjukvården. Ska vi kunna ge en bra bild av en bra arbetsmiljö måste vi också leva upp till det. En riktigt bra arbetsmiljö. Och det saknas på alltför många platser i dag. Florence Nightingale har varit död i en herrans massa år. Dagens medarbetare inom sjukvården är högt kvalificerade yrkesarbetande människor med rätt till en vettig arbetsmiljö. I vilka andra yrken än inom vård och omsorg förväntas yrkesmänniskor arbeta utan lunchrast, utan kisspauser?

Dett är inte så att personalen har ohemula krav. Jag har praktiserat på skilda verksamheter – akut vård, som tex ambulans och psykiatriakut, akut “friskvård” som förlossningen, planerad vård som röntgen och vissa operationer. Och det är klart att villkoren ser annorlunda ut beroende på verksamhet och möjligheten att planera densamma. Men, människor blir sjuka 24 timmar om dygnet, och det har alla inom vården fullt klart för sig. Man vet att obekväma arbetstider och jourer ingår i konceptet. Och att man inte kan lägga ifrån sig jobbet prick kl 12 för att gå på lunch.

Men, både för att upprätthålla säkerheten för patienterna och för att själva hålla ett helt yrkesliv, måste man ha möjlighet till rast under dagen och en schemaläggning som ger möjlighet både till återhämtning och ett någorlunda normalt liv utanför arbetet.

Jag tänker inte lägga mig i lönefrågor. Det är dessutom så att löneläget varierar stort inom sjukvården mellan olika yrkeskategorier. Men att erbjuda vettiga arbetsvillkor måste väl ända vara varje arbetsgivares mål? Det handlar om ren anständighet.

Och det handlar om överlevnad. Att kunna konkurrera på en framtida arbetsmarknad, om de mest kompetenta människorna. För de behövs inom hälso- och sjukvården. Och ska vi kunna ersätta de kompetenta läkare, specialistskötskor, sjuksköterskor, undersköterskor, läkarsekreterare, psykologer mm som går i pension om några år, då måste vi kunna erbjuda en ny generation vettiga arbetsvillkor!

En kommentar för “Arbetsmiljö

  1. Helt rätt, arbetsvillkoren måste vara så att personalen orkar jobba i många år. Hög personalomsättning gör att kompetensen urlakas, Utsliten personal gagnar ingen. En arbetsgivare som uppskattar personalen och som visar det är viktig, där har politikerna en viktig roll. Pratas det bara om vad som går fel blir det inga förbättringar. Håll fram allt som är bra med denna fantastiska personal som visar omtanke och har stora kunskaper.
    Christina Engström

Kommentering avstängd.