“Hjärnan – var god dröj!”

“Hjärnan – var god dröj!” Piiiiiiip “Det finns ingen abonnent på numret”
Nä, ibland undrar man ju faktiskt.
När man läser om anläggningar som tar betalt för medföljande personliga assistenter… Där har man nog inte abonnerat på så mycket hjärnkraft…
Assistenter följer med av en anledning. Och det är inte nån slags allmän sällskapssjuka. Det är för att ett alldeles verkligt, reellt, noga bedömt behov av deras assistans finns.
De följer inte med för att de tycker att det är kul att simma. (Förhoppningsvis gillar de det också, men det är inte anledningen till att de är i simhallen).

Det är heller inte så att arbetet som personlig assistans är särskilt högavlönat. Att dessutom behöva betala ur egen ficka för att kunna utföra det arbete man är anställd att göra är ju direkt befängt….

Hela assistansreformen bygger ju på att göra livet så lättillgänglighet och “normalt” (jag vet, korkat ord i sammanhanget, men jag kommer inte på nåt bättre) som möjligt för människor med funktionsnedsättnigar av olika slag. De må vara fysiska, psykiska eller både och. Jämför för en sekund behovet av personlig assistans med behovet av rullstol. Skulle Konsthallen ta extra betalt för att man får ta med sig rullstolen in? Eller ska jag betala för att få ha glasögonen på mig på bio? Assistans är ett oerhört förfinat, värdefullt hjälpmedel i form av en medmänniska. Ett hjälpmedel som i görligaste mån kompenserar för en funktionsnedsättning. Tar man bort välbehövliga hjälpmedel så skapar man regelrätta handikapp. Onödigt, dumt, korkat och omänskligt!

2 kommentarer för ““Hjärnan – var god dröj!”

  1. Och titta vad jag har i min mailbox idag:

    “En särskild utredare ska se över ersättningen för personlig assistans enligt socialförsäkringsbalken och ta fram förslag på en ändamålsenlig utformning av ersättningen. Syftet med översynen är att långsiktigt upprätthålla de kvalitetsmål som föreskrivs för insatsen personlig assistans enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, förkortad LSS, samt att komma till rätta med de problem som uppdagats med nuvarande modell för timersättning.”

    Låter bra!

Kommentering avstängd.