På framtidens val och väljare

Nu har Vallagskommitten presenterat sitt betänkade.

Framför allt fem punkter gillar jag:

1: Att införa elektronisk röstning.

Ja, men det var väl på tiden! Vi borde ligga i framkant vad gäller e-frågor, men det är f-baskat trögt! Kanonbra att kommitten lyfter upp detta. För dagens unga är detta vardag. För framtidens unga en självklarhet. Kanske också en förutsättning för att man faktiskt ska rösta. Demokrati är inte statisk. Den måste också utvecklas i takt med tiden.

2: De lokaler som används för röstning ska vara tillgängliga för funktionshindrade.

Ok, jag erkänner – den där överraskade mig en smula… I min värld är det självklart att offentliga lokaler ska vara tillgängliga. Tydligen är så inte fallet – så det är bara att fixa till! Hög tid, om du frågar mig…

3: Röstlokalerna ska vara politiskt neutrala

Tror inte ens jag bryr mig om att kommentera den… Men, slut med röstningar under röda fanor – I like

4: Den som kandiderar till ett val får inte vara röstförrättare eller samla in valsedlar i en vallokal.

Nej, det är väl en ren hygienfaktor som också måste fixas till. “Hmmm, nu ska vi se här om grannen röstat på mig”….

5:  Obligatorisk utbildning för alla röstförrättare.

Jag säger bara: Omval 2011…

Att röstförrättare är väl förberedda och utbildade är en demokratisk fråga. Och en fråga som kan bli väldigt, väldigt dyrbar. Ett omval är ine precis gratis för skattebetalarna… Pengar som hade gjort större nytta i tex vården.

 

Valdeltagandet är hyggligt högt i Sverige. Men det är ingen självklarhet att det är så. Förtroende måste förtjänas hela tiden. Och formerna för hur man deltar i demokratin måste utvecklas. Att sedan deltagandet ine direkt försvåras, genom fysiska eller psykiska trösklar, det är vår  skyldighet att se till.

En kommentar för “På framtidens val och väljare

  1. Du skriver: “Vi borde ligga i framkant vad gäller e-frågor, men det är f-baskat trögt! ”
    Håller helt med fa på det lokala planet. Trögheten försvinner nog inte innan de nuvarande åldriga politikerna ersatts med en ny yngre generatin som är mer it-mogna. Möjligen kan detta oxå gälla för vissa grupper av tjänstemän.

Kommentering avstängd.