Se möjligheterna, kompetensen, förutsättningarna

FontänhusetI förra veckan hade jag förmånen att få besöka Göteborgsfontänen

http://goteborgsfontanen.dinstudio.se/
En verksamhet som gjort det till sin “affärside'” att se möjligheterna, kompetensen och förutsättningarna hos alla.
Man riktar sig till personer med psykisk sjukdom och/eller funktionshinder och erbjuder “den arbetsinriktade dagen”.
Ja, jag vet att jag riskerar att bli tjatig – men – arbete är faktiskt en av de allra största friskfaktorerna vad gäller psykisk hälsa.
Att få känna att man hör till, att man bidrar med något.
Ibland stort, ibland lite mindre – men alltid värdefullt och uppskattat.
Många av dem som är medlemmar i Fontänhuset står mycket långt från den s.k. ordinarie arbetsmarknaden. En arbetsmarknad som stället allt högre krav på såväl formell utbildning som informell kompetens, som tex flexibilitet, kunskap om oskrivna sociala regler, förmåga att passa tider. Och att jobba en viss förutbestämd procent. Varje dag, varje vecka.
Något som kan vara orimligt för en person med psykisk ohälsa. Vissa dagar är 120% helt ok, andra dagar är det nästan omöjligt att ens komma upp ur sängen.
Jag blir så oerhört glad varje gång jag träffar på olika aktörer, som tex Fontänhuset, som koncentrerar sig på det friska, det möjliga och försöker anpassa arbetet efter det. Inte att fokusera på sjukdom och sjukskrivning.one flew over...
En del av medlemmarna kommer ut i “vanliga” (fast kanske ovanligt bra) jobb. Andra finns kvar i huset. Men allas kompetens tas tillvara. De behövs. De hör hemma, hör till, är med. Inte utanför.