Tradition 2.0

FanbärareTraditioner är viktiga. Traditioner ger oss en känsla av gemenskap. Och traditioner växer fram ur gemenskap. Traditioner är viktiga för de ger oss en känsla av trygghet, av förutsägbarhet, i ett liv som annars är oförutsägbart på många sätt.
Men lika viktigt som att bevara traditioner är att uppdatera dem så att de passar in i den tid vi lever nu. Även om vi ibland talar om “mångtusenåriga traditioner”, har de utvecklats över tid om vi tittar lite närmare på dem. Åtminstone de traditioner som känns relevanta för oss i dag.

Min dotter har nyss haft sin skolavslutning efter 6:an. Som traditionen bjuder, i Torsby kyrka. Vackert och stämningsfullt. Men inte med nån svartrockad schartauan, nedkallande helvetets förbannelser, som hade varit fallet för inte alltför många år sedan… Nej, med en modern, uppdaterad präst. Som blåste såpbubblor över barnen. Som likande såpbubblorna vid barnen – Alla liknar varandra, men alla är ändå olika och har sin egen speciella särart. Precis som barnen är de glimrande och skimrande. Och när en kvinna från orgelläktaren blåser en formlig kaskad nedöver kyrkan, så att kyrkorummet glimrar i regnbågens färger av alla såpbubblor som forsar likt ett ostyrigt vattenfall och faller nedåt, svävar uppåt, sprider sig åt sidorna, ja, då är det nästan andlöst vackert! Och prästen fortsätter att likna barnen vid såpbubblor. “Vi måste vara rädda om varandra”, säger hon, “för precis som såpbubblor går människor lätt sönder”. Då känns det som en uppdaterad och humanistisk tradition som jag gärna vårdar, även om jag vanligtvis inte sliter ut kyrkogolvet med min närvaro.

Sedan många år får också sexorna en ros och ett diplom av sin lärare. I år var det inget vanligt diplom. Deras fantastiska lärare hade istället tagit vara på en övning barnen gjort för lite sen, när de skulle beskriva sina vänner. Hon hade satt orden på pränt, i glada färger och laminerat. Så när klassen, traditionsenligt, samlades i prästgårdsträdgården, snurrade glada, färgglada ord likt fjärilar runt barnen bland träden. Glad. Snäll. Musikalisk. Ambitiös. Pratglad. Tyst. Sportig. Kul. Omtänksam. Vänlig. Påhittig. Hjälpsam. Smart. Lugn. Positiv. Rolig. Trevlig. Ärlig.

Ord. Bara ord. Men ord som de kommer bära med sig lång tid framöver. Ord som i framtiden kanske kommer betyda mer än de betyg som de också fick denna dag. För orden är också ett slags betyg. Värdefulla betyg.

Och att få avsluta mellanstadiet på ett traditionellt sätt var värdefullt för barnen (och oss tårögda vuxna…). En tradition som vuxit fram genom åren, som vårdats, förändrats, förädlats, påverkats av alla inblandade människor. Uppdaterats.

Skolavslutning 2.0