Att jag blir så trött på förmynderi och förutfattade meningar…

Japp, vi har diskuterat folkhälsa igen. Ett intressant och viktigt område. Men… Vänstern har abonnerat på egna definitioner och lösningar, vilket gör mig såååååå trött. Vad sägs tex. Om den här formuleringen “Inte heller kan skillnader i levnadsvanor förklara skillnaderna i hälsa”. Eeeeeh… Nähä…. Då har nog vi som sysslar med hälso-och sjukvårdsfrågor till vardags heeelt missuppfattat saken. Då ska vi kanske inte syssla med rökstopp inför operation, motion på recept, råd om hälsosamma dieter vid över-/undervikt, diabetes osv. För det spelar tydligen ingen roll om man motionerar eller inte, röker eller inte, dricker omåttliga mängder eller är nykterist, äter sunt eller livnär sig på chips. Förmodligen kan man väl roa sig med oskyddad sex också utan att det påverkar hälsan.

För enligt vänsterfalangen finns en, blott en sak som påverkar folkhälsan – din adress….

Och boten – politiska pekfingrar

Denna von-oben-syn på människor gör mig galen! Att inte tro människor om att kunna påverka sina egna liv är för mig helt absurt!

Det är djup tragik när bidragsberoende och arbetslöshet “ärvs” från föräldrar till barn. Och med detta som regel också en sämre hälsa. För är det nånting som påverkar hälsan är det förmågan att styra över sitt eget liv. Och för att göra det behöver man ett jobb, en egen försörjning, för att slippa vara beroende av andra. Mer av bidrag och tyck-synd-om hjälper ingen. Det bästa”bidraget” är möjligheten till en bra skola och därefter ett jobb.

Kan man sen förmå sig till några promenader, röka och dricka måttligt, äta något mer grönsaker än chips, få några vänner och kanske en familj – ja, då har man kommit långt på vägen mot en bättre hälsa. Och det här kan ingen, ingen utom man själv påverka. Var och en har ansvar för sitt eget liv, sin egen kropp och vad man gör med den.

Men på detta vill inte S, V och MP fokusera.  För dem är hälsa knutet till klass och “klass” är knutet till bostadsadress.

I ett Göteborg där der skiljer 11 år i förväntad levnadsår mellan ändhållplatserna på en spåarvagnslinje är det kanske lätt att fokusera på adress. Men lätt är inte detsamma som rätt.

Vore det så enkelt att det handlade om bostadsadress hade klåfingriga politiker för länge sen tvångsförflyttat hela stadsdelar, och så hade problemet varit löst… Eller…

Göteborg ska ju vara Socialdemokraternas “flaggskepp”. Åratal av S-styre.

Men jag måste säga att seglen slokar en del på den skutan. I synnerhet vad gäller jämlik hälsa. Och eftersom alla studier visar ett klart samband mellan hälsa och utbildningsnivå, visar det också vilken orättvis utbildningssituation som finns i Göteborg.

“Flaggskeppen” i Götborg heter bevisligen inte varken Rättvisa eller Jämlikhet.

Kanske seglar skutan “Makt-för-maktens-skull” vidare. Utan andra framtidsambitioner än att fortsätta stå vid rodret.