Provocerande plagg…

Mycket skrivs just nu i såväl sociala som mer traditionella media.

Bakgrunden är den unga, gravida kvinna, som pga sin slöja blev misshandlad. Naturligtvis fullständig galet, helt oacceptabelt och direkt bedrövligt!

Jag har svårt att förstå att man kan bli så provocerad av ett tygstycke…

Själv blir jag provocerad av strumpor i sandaler. Men det innebär inte att jag anser mig ha rätt att slå ned var och en som önskar bära denna kombination. Var och en skäms för sig själv, har alltid varit min paroll (även om jag sträcker mig efter skämskudden i soffan ibland)

Var och en har också rätten att bestämma vad man vill ha (eller inte ha) på sitt huvud (likaväl som på sina fötter).

Häromveckan fick en man rätt att på sitt passfoto bära durkslag, med hänvisning till att han var pastafarian. Trevligt för honom! Kanske provocerande för en annan.

Själv kommer jag inte att bära varken hijab eller durkslag på huvudet. Men jag stöttar helhjärtat allas rättigheter att bära vad de vill. Eller att avstå. Att tillhöra vilken religion de vill. Eller avstå. Att ha en politisk uppfattning. Eller avstå.

Slöjan kan vara en symbol för förtryck – religiöst, patriarkaliskt, kulturellt – välj själv. Eller en symbol för ett självständigt ställningstagande. Välj själv.

Durkslaget kan vara en symbol för ren idioti, eller sarkasm eller en skarp, genomtänkt kritik mot accepterade religioner och deras symboler. Välj själv.

Sanningen finns under huvudbonaden. I huvudet på den som bär den finns den enda sanning som räknas. Inte din. Inte min. Inte någon annans tolkning. Utan den individ som, av någon anledning, väljer en specifik huvudbonad, som uppenbarligen provocerar.

Den som blir provocerad av att andra människor har en annan trosuppfattning, livsåskådning, utseende, sexuell läggning osv, kommer få allt svårare att hantera en omvärld som ständigt förändras, utvecklas, lever. Att stå still i en sån värld och tycka att “det var bättre förr” och tro att “förr” var vi alla likadana, det kommer bli tufft….

För vi är många som inte står still. Som inte tiger. Som inte accepterar våld eller förtryck.

2 kommentarer för “Provocerande plagg…

 1. Håller inte med dig om allt, Niclas. Men – det ÄR ett problem att det så sällan diskuteras religiöst förtryck på ett klokt och balanserat sätt. Enligt min mening får man mycket väl vara kritisk till SAMTLIGA religioner och alla former av förtryck. Men…alltför ofta tar någon till “rasistgreppet”. Nej – det är inte rasism att tala klarspråk! Det måste vi göra. Jag tror att acceptansen för olikheter skulle tjäna på att vi vågade diskutera dem mer öppet. Jag tror på en öppnare värld och på allas rätt till att tycka och tro vad de vill. Men – det ger dem inte rätten att varken pådyvla andra sitt tyckande, eller förtrycka människor med hänvisning till denna tro/tyckande.
  Dt är väl att vara onödigt optimistisk, men kanske kan den här bedrövliga historien ändå leda till en öppnare diskussion?

 2. Förtryck skall bekämpas oavsett form eller funktion.
  Bakgrunden till denna misshandel är inte klar, vittnesuppgifter gör gällande att det var hennes man som slog henne, givetvis lika oförsvarligt det som någonting annat men det ger en annan infallsvinkel.
  Icke desto mindre så är texten bra och visar på behovet utav att stötta människor i dess vardag.
  “Tygstycket” är kanske inte så harmlöst när det kommer till den bistra verklighet som många kvinnor lever i. Slöja är ett uttryck för religiöst förtryck och islam är inte en “fredens” religion utan har en agenda som för tankarna till 30-talets Tyskland. Alla ni som står upp barrikaderna för att stoppa våldet har ni också modet att sätta ner foten för det religiösa förtryck som förekommer inom islam?
  Nej, jag tänkte väl det. Tyvärr har den korrekta PK vägen blivit absurd och vi vågar inget med tanke på risken utav att bli kallad för rasist.
  Sist men inte minst för att fälla en kommentar om en person som använder sig utav förtryck i en helt annan form och inom sitt eget parti, för att göra våld på Catos text…
  “För övrigt anser jag att Reinfeldt skall få sparken”
  Sköt om er!

Kommentering avstängd.