Miljoner och miljarder, Maggan, miljoner och miljarder…

Ja, det är inte lätt med alla de där siffrorna med en massa nollor bakom sig.

Jag vet, ärkehumanist som jag är.

Passar härmed på att be om ursäkt till mina gamla universitetslärare i företagsekonomi, nationalekonomi, makroekonomi och allt vad jag läst: Alla de där timmarna vi tillbringade tillsammans, jag är rädd att de satte djupare spår i era nerver än mitt sinne… Men, å andra sidan lovar jag er att aldrig, aldrig någonsin kandidera till finansministerposten! Känns det fair?
Trots akademiska poäng i ämnet tycker jag ekonomi är u r t r å k i g t. Jag menar, den är ju en förutsättning – inte ett mål. Jag är mer intresserad av att diskutera mål, mening och innehåll än kronor och ören. Dock är det en förutsättning att kronor och ören finns på plats.

Men att öka skattetrycket hjälper inte upp kvalitet eller tillgång i sjukvården.
Till att börja med – det sossarna går igång på är ju statliga skatter. Ett litet klarläggande: det är INTE, jag upprepar INTE staten som driver varken sjukhus, skolor eller äldreboenden i Sverige. Om staten minskarskattetrycket innebär det alltså INTE mindre pengar till skola, vård och omsorg. Det är verksamheter som bekostas av våra skattemedel genom kommuner och regioner/landsting. Om staten lyfter av oss en liten skattebörda blir det rimligen lättare för alla att stå för de gemensamma utgifterna till kommun/region.

Det finurliga i det hela är dessutom att trots att skatterna har sänkts sedan 2006 har såväl statens som regionens (och sannolikt de allra flesta kommuners) skatteintäkter ökat!

Sen till det här med innehåll.
Om du någon gång roat dig med att fylla ett badkar med proppen ur, har du förhoppningsvis gjort en iakttagelse: Så länge du fortsätter fylla och fylla finns vatten i badkaret. Men så fort du slutar fylla på töms badkaret obevekligen. Och du fokuserar enbart på att fylla på vatten.
Ok, vattnet är en förutsättning för att överhuvudtaget kunna bada. Men jag vill gärna se fokus på temperaturen, vattenkvaliten, badskum eller badsalt, undervattenshögtalare, lysande dioder, värmeljus på kanten osv osv. Så länge vi ensidigt fokuserar på vattenpåfyllandet kan lysdioderna gå före temperaturen. Trevligt, men kanske inte lika angeläget som rent vatten.

Och så länge ingen sätter i proppen måste alltför mycket energi gå åt till påfyllnaden. Utan att kvaliteten varken säkerställs eller höjs. Eller fler får bada. Dessutom är inte vattnet ditt från början, det bidrar vi med allihop… Och därigenom har vi alla faktiskt rätt att begära såväl hushållning med vattnet, som god kvalitet och tillgänglighet för alla som behöver.