Spring för livet!

Ja, faktiskt bokstavligt talat!

Eller ok, du behöver inte springa om det tar emot. Promenera, power walka, gyma, cykla, yoga, aerobicsa – gör vad du vill – bara du gör NÅGOT!
Allt för få rör sig tillräckligt mycket idag. Redan i skolan bl vi tillsagda att sitta still. Och, med risk föratt låta som jag vore 102, barn idag rör sig mycket mindre än min generation. Det är faktiskt mindre av cyklade eller springande och skuttande hem till varandra. Mindre av “cykla så långt bort man vågade och bygga en hemlig koja i skogen”. Och mer av kikande, chattande, youtubande och skypande.
Vi skapar en stillasittande generation. Och som ett brev på posten överviktsproblem. Fetma. Diabetes. Metabola syndrom. Depression. Trasiga knän. Kronisk smärta.
Som kan förebyggas.
Det är så oändligt mycket lättare att förebygga än bota den här typen av sjukdomar.
Och alla som nån gång försökt gå ner i vikt vet hur svårt det kan vara. Bättre då att se till att aldrig hamna i den jobbiga sitsen.
Läser i tidningen idag att nästan 10% av dagens gravida lider av övervikt. Och då pratar vi seriös övervikt. Inte “graviditetskilon” eller klädsam “mullighet”.
Förebyggande arbete måste börja redan på BVC. Möter man en kvinna med övervikt bör man ta ett motiverande samtal med henne. För risken är (förutom att barnet föds för tidigt pga moderns fetma) att övervikten går i arv. Prioriterar man som förälder inte sunda matvanor och motion – hur ska då barnen ha en chans att lära sig vikten av det?
När barnen börjar förskolan behöver rörelse prioriteras. Ja, faktiskt framför att “sitta stilla och uppföra sig”.
Ja, jag är medveten om att det faktiskt krävs att man sitter stilla i skolbänken och lyssnar koncentrerat. Men tänk så myclet lättare det blir om man fått springa av sig först!
Rörelsen måste sedan fortsätta i skolan. Helst varje dag. Och då menar jag inte min generations oändliga, tråkiga gymnastiklektioner där bara bollsporter var ” fint nog”. Använd fantasin! Gör rörelse och motion till nåt kul! Nåt lekfullt. Tänker inte ens föreslå nåt, för jag vet vilken kreativitet som finns inom lärarkåren om den bara får släppas loss.
Idag håller fetman på att utveckla sig till en sjukdom knuten till inkomst- och utbildningsnivå. Barn till föräldrar med små resurser drabbas hårdast. Föräldraansvaret är alltid, alltid, alltid det viktigaste. En när vi vet att förutsättningarna ser olika ut måste också skolan ta sitt ansvar.
Ett ganska enkelt sätt att göra detta är faktiskt att helt enkelt se till att eleverna rör på sig under skoldagen.
Och vi som är vuxna, vi kan inte skylla på någon annan eller lägga över ansvaret på någon annan. Spring för livet själv! Ta trappan istället för hissen. Gå av en hållplats tidigare. Ta en härlig morgonpromenad och njut av färger och dofter. Lägg dig på golvet och cykla med benen i luften. Gör en armhävning eller hundra. Gör nåt! För det är ditt liv det handlar om. Och om du är förälder handlar det också om ditt barns liv och välbefinnande.