Välfärd och välgörenhet

Läser en småsur kommentar på Facebook: “Välfärd och välgörenhet är inte samma sak!”

En alldeles korrekt analys, min käre Watson.

Att göra väl är en aktiv handling. Ett medvetet agerande från din sida att faktiskt göra något gott, utan egen vinning. Utom möjligen den positiva effekten att det faktiskt känns bra att göra något gott.

Att färdas väl är att ta emot den välfärd som vi gemensamt finansierar. En del misstar “färdas väl” för “åka snålskjuts på andras bekostnad”. För att färdas väl tycker jag att vi alla som kan, bör göra någon form av motprestation. Detta för att säkra en välfärd för alla som inte kan, eller redan har gjort, samma motprestation. Att åka snålskjuts är inte välfärd, det är utnyttjande.

Jag är inte särskild lagd för metafysiska spekulationer. Min egen enkla teori är att “Meningen med livet” helt enkelt är att ha det gott och att göra gott (Eller möjligen 42).

I min värld är det två sidor av samma mynt. Lite av “What goes around, comes around”. Eller det lite finare uttrycket “Rolling grace”. Alltså om du envisas med att göra goda, trevliga, vänliga saker mot din omgivning får du så småningom igen det. Tror jag.

2 kommentarer för “Välfärd och välgörenhet

Kommentering avstängd.