100% demokrati

Medan vi här hemma i Sverige så smått startar upp “Supervalåret 2014” har andra länder klarat upp sin lilla demokratiska process.
Nordkorea…
100% demokrati…
ALLA medborgare har röstat. Jajamen, för det är det minsann lag på.
ALLA medborgare har röstat på “den store ledaren” Kim Jong-Un. Jajamen, för det är det minsann lag på. Eller nej, inte officiellt så klart. Officiellt är ju Nordkorea ett under av demokrati. Jag menar, siffrorna talar ju sitt tydliga språk – det är klart det är demokrati när 100% röstar likadant. Eller hur?!

År efter år med fruktansvärda berättelser om ett förtryck och nästintill obeskrivliga brott mot mänskliga rättigheter.
För mig är det ofattbart…
Inte minst ofattbart är att det i Sverige 2014 finns de som förespråkar kommunism. Som väljer att bortse från kommunismens brott. Som tycker att Nordkorea är “stabilt”.
100% demokrati… Eller 100% icke-demokrati. Nog talar “röstsiffrorna” ett aldrig så tydligt språk?

Demokrati är inte något allomt givet. Demokrati vinns, skapas, krävs, svettas fram varje dag. I alla fall i framåtsträvande delar av världen.

Den som tror att politik är nåt trist, verklighetsfrånvänt bör ta en titt runt om i världen. Med risk för att låta som nån slags väckelsepredikant, så har vi ett demokratiskt statsskick att vara stolta över i sverige. Att värna om. Att lyfta. Att försvara.

För det behöver vi engagerade medlemmar i politiska partier. Som vill förändra världen. Ja, faktiskt! Det låter högtravande, men det är det det handlar om. Att med små steg göra små delar av världen till en bättre plats. Det kan vara barnens skola. Äldreomsorgen. Sjukvården. Företagslivet. Små steg. Men av många. Tillsammans. För att göra världen till en bättre plats.

En bättre plats än Nordkorea…

Visst vill du vara med?

En kommentar för “100% demokrati

  1. Politik är roligt och nödvändigt för att bibehålla
    demokratin i de flesta länder!

Kommentering avstängd.