Akta – farligaste prylen i ditt hus!

Följande ska betraktas som en skarp och allvarlig varning!
Fast..med lite glimt i ögat…
Men faktum är att just den här prylen sannolikt är det farligaste föremål du har i din ägo. Här är den:

Farligaste prylen i ditt hus!

Farligaste prylen i ditt hus!

Vi kan läsa spaltkilometer om kost och hälsa. Ha åsikter om LCHF, 5:2, stenåldersdiet, medelhavskost, osv osv.
Men – alldeles oavsett vad vi äter så saboterar vi allt om vi sitter still!
Stillasittandet är det största hotet mot folkhälsan. Och mot var och ens egen hälsa.
Jag tänker inte komma med några moralföreläsningar. Det vore defintivt att kasta sten i glashus…. Jag älskar god mat, fylliga rödviner, rökig whisky. Mitt förhållande till träning är inte fullt så passionerat…. Ok, årets understatement.
Men, det här handlar om nåt mycket viktigare än “Beach2014”. Det handlar om livskvalitet. Och livslängd.
Så, kan vi göra en deal? Det där mordvapnet vi alla har stående – kan vi lyfta våra bakdelar från det lite oftare?

Vi behöver inte börja med MIT. Vi kan bara släpa oss ut på närmsta skogsstig. Så kan vi passa på att njuta av fågelsången också. I dag går vi en kilometer, nästa vecka två. Senaste rönen visar dessutom att det är nyttigare att röra sig ofta, men lite kortare, än att tokträna 1-2 gånger per vecka. Och, handen på hjärtat – nog kan både du och jag hitta en halvtimme på da’n? Inte? Då kan jag meddela att du precis fått 40 min extra dagsljus per dag! Använd det!

Och – Det vi gör är också att visa våra barn att det är prioriterat att röra på sig! Gärna dataspel en stund, men det får inte ta över. Forskning visar också att det är lättare att ta till sig kunskap om man rör på sig. Att motionera kroppen motionerar också hjärncellerna.
Och barn gör som vi gör, inte som vi säger. Ser de oss med näsan i smartphonen kommer de stoppa sina näsor på samma ställe.

Så, lyft näsan från telefonen och rumpan från stolen! Ta vara på dagsljuset. Njut av fågelsången. Se färgerna. Och lev längre och friskare!