Men låt mig va’!

Det är inte så ofta jag läser veckotidningar, men idag behövde hjärnan en paus. Så, kaffe och till-intet-förpliktigande tidning kändes helt rätt.

Innan första texten möts jag av ett tre-sidigt uppslag som utlovar “tjockare och fylligare hår”. Nästa sida utlovar nån slags foundation som “blurrar” bort ålderstecken. Och nästa sida igen marknadsför ett linne som “håller mage och midja på plats”.

Jag ska ge dem det att jag i alla fall är rätt målgrupp – tunt hår – check! Rynkor – check! Mage – check! Midja….nja, den var det ett tag sen jag såg till. (Tror den rymde i samband med mitt 40-årskalas. Hoppas den lever ett kul liv på en söderhavsö eller nåt.) Men jag undrar om det verkligen hade räckt med ett litet linne för att “hålla den på plats”….

Men, det enda jag tänker är: Låt mig va!

Jag tror inte världsfreden hänger på mitt tunna hår.
Mina rynkor sitter där de ska, tack! Jag har levt några år, jag tycker det är ok att det syns. De flesta rynkorna sitter dessutom runt ögonen. Ett tecken på att jag har skrattat mycket – och fortsätter göra så. Den där magen… Tja, personligen ser jag det mer som ett framtida hälsoproblem än nåt som bör åtgärdas med klädesplagg.

Men, de signaler detta ger… Att man inte duger om man inte har det perfekta hårsvallet, den rynkfria hyn och den vidjesmala midjan… Garva inte, killar! Det här gäller er också! Samma signaler sänds till er via reklamen. Bara i något mindre usträckning.

Lita på att tidningen hamnar i pappersinsamlingen innan tonårsdottern ser den!

Dagens ungdomar tror ju tyvärr att sen här kommersiella, photoshoppade bilden av människor är på riktigt… Att lår verkligen ska ha samma tjocklek som smalbenen. Att vuxna kvinnor har rumpor som 12-åriga pojkar. Att alla har supertajta hakor, f’låt – rättar mig direkt – att alla har EN supertajt haka. Gärna med grop i.

Vi som var unga före photoshop vet att verkligen inte ser ut sån. Inte verkliga människor heller.
Men jag tror vi måste bli mycket, mycket bättre på att prata med våra barn om det. Ge dem en realistisk bild av verkligheten och vad som är uppnåbart och önskvärt. Vad som är hälsosamt och friskt.

En kommentar för “Men låt mig va’!

Kommentering avstängd.