“vad spelar det för roll?”

Vad spelar det för roll om man röstar i EU-valet eller inte?
Eller i vilket val som helst?

Stor roll…
I allt för många länder riskerar man fortfarande livet, eller svåra repressalier om man röstar/inte röstar/röstar “fel”. Rösträtten är kanske vårt allra viktigaste verktyg för fortsatt demokrati.
Inte bara i Sverige, utan också i resten av Europa.
Och för att sätta press på icke-demokratiska länder.

Det som nu händer i Ukraina är skrämmande. Med risk för att låta som om jag var runt 100, så är jag i alla fall tillräckligt gammal för att minnas när vi betraktade Sovjetunionen som ett reellt hot mot Sverige. Och när samma Sovjetunion inte bara var ett hot, utan ett förtryckande faktum i de baltiska länderna.

Friheten i Europa var då oändligt mycket mindre och skörare.

Jag är tillräckligt gammal för att minnas Berlinmuren som delade en stad på fysiskt och mentalt. Och inte minst levnadsstandardmässigt och frihetsmässigt.

Vi har kommit långt sedan “Glasnost” och sedan murens fall.

Friheten i Europa idag är mycket större och stabilare, men får aldrig tas för given.

Putins agerande riskerar att bokstavligt talat bomba delar av Europa bakåt i tiden. Till en tid som sannolikt ingen mer demokratiskt sinnad människa vill uppleva igen.

Ett enat, demokratiskt Europa har möjlighet att sätta press på såna som Putin.

Att rösta spelar roll. För att se till att personer och partier med odemokratiska ideer och extremistiska agendor inte får fotfäste.

Den 7 maj börjar förtidsröstningen. Använd DIN rösträtt redan då.

Mitt tips är att du tar den moderata valsedeln och sätter ett kryss för Cecilie Tenfjord Toftby, vår västsvenska kandidat.