Budget eller budgethål?

imageHäromdagen skrev jag om S, V, MP’s budgetförslag. Det med ett budgethål på 750 miljoner kronor… 750 miljoner kronor som de tydligen inte har några planer att berätta om före valet. Istället hoppas man att väljarna är beredda att köpa grisen i säcken. Ett slags omvänt valfläsk…
Och de 750 miljonerna var bara första årets budgethål. Det utökas ytterligare under de kommande två åren till totalt 1 800 miljoner kronor. Den matematiskt sinnade läsaren kan ju roa sig med att omsätta detta i sjuksköterskor, ambulanser, psykiatriska utredningar eller vad som roar läsaren mest.
Mycket pengar är det hur som helst.

Alldeles nyss presenterade vi den moderata budgeten. En budget som slår fast att jobb är en förutsättning för att ge mer pengar till vården. Som slår fast att vården behöver mer pengar. Som ger 600 mkr extra till vården i Västra Götaland.

En budget som tar ansvar för såväl jobb som sjukvård.

Kanske är det så att den politiska ledningen tröttnat och därför inte bryr sig om att finansiera sin politik? Kanske utgår de från att en ny politisk ledning tar över efter höstens val och ställer ekonomin till rätta?
Kanske tycker de inte att väljarna är värda ett svar på varifrån pengarna ska tas?

Hur som helst, i Västragötalandsregionen finns en Allians som är beredda att axla ansvaret. Och prioritera och finansiera sjukvården.

Vill du läsa budgeten, kolla moderatvg.se