Inte rösta idag…

För det tänker jag göra i stor högtidlighet på söndag!

EU-valsedelPå söndag tar jag på mig fina sommarklänningen (och förmodligen regnställ och gummistövlar…) och knatar iväg till vallokalen. Tillsammans med familjen. Och visar dottern hur viktigt det är att man röstar på och FÖR det man tror på. I mitt fall ett fritt och öppet Europa.

Kalla mig gärna fånig och sentimental, men för mig är varje val en högtidlig stund.
En stund då jag får ta tillvara mina demokratiska medborgerliga rättigheter i ett fritt land.
Det är inte alla förunnat. I somliga länder dör man i sin kamp för medborgerliga rättigheter, som att rösta, gå i skolan, gifta sig med vem man vill, engagera sig politiskt, osv
Jag har i mitt tidigare yrke träffat människor som varje dag riskerat sina liv i en kamp för frihet. Människor som fängslats, torterats, våldtagits, fråntagits sina barn, tvingats se anhöriga misshandlas och avrättas. För att de krävt större frihet.
I Sverige är det så självklart för oss. Så självklart att en del inte ens tar tillvara möjligheten att göra sin röst hörd.
Istället är man beredd att lämna fältet fritt för odemokratiska krafter från såväl rasister som extremkommunister. Gör inte det! Gör DIN röst hörd istället. Idag, i morgon eller på söndag – bara gör det!

Själv tar jag på mig finklänningen (och gummistövlar…) och går med make och dotter till vallokalen. Kanske köper vi bakelser på hemvägen, för att fira att vi bor i ett fritt land där vi kan utöva vår rösträtt utan risk för repressalier.